• 2024 04 24

Véget értek a nemzetközi kupaküzdelmek a Ferencvárosnak

FTC vereség Kijevben

A Ferencváros egygólos vereséget szenvedett kedden a Dinamo Kijev vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában, így sereghajtó maradt a négyesében, és búcsúzott a folytatástól.

Amennyit segített a Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája selejtezősorozatban a koronavírus-járvány miatt megváltoztatott és rövidített kiírás, annyit ártott ugyanez a tömörítés a főtáblán. Hiszen nyugodtan kijelenthető, hogy az FTC a csoportkör utolsó két meccsén a korábbiaknál halványabb teljesítményt nyújtott. Míg Torinóban a Juventus ellen a legjobb meccsét játszotta a csapat, addig egy héttel később a Barcelona ellen talán a legrosszabbat. 

Az utolsó idei BL-találkozóján pedig talán a legötlettelenebbet. A mínusz hét fokos ukrán hidegben a FTC egy győzelemmel vagy egy 3-3-as döntetlennel szerezhette volna meg a csoport harmadik helyét, ezzel a továbbjutást az Európa-liga tavaszi kieséses szakaszába. A zöld-fehérek azonban kedd este ettől távol voltak. 

Mindez annak ellenére jelenthető ki, hogy a Dinamo ezúttal egyik félidőben sem tudott a magyar bajnok fölé nőni. Sőt a második játékrészben Tokmac meg is szerezhette volna a vezetést a vendég együttesnek. De míg a Fradi norvég légiósa nem szerzett gólt az egyik oldalon, addig Popov a másikon igen. Egy szabadrúgás után a tétovázó védők között fejelt Dibusz hálójába. 

Hiába volt ezután még hátra fél óra a találkozóból, ez már egyik csapatnak sem volt elég egy újabb gól szerzéséhez. A Kijev győzelme megérdemelt volt, az ukrán gárda nemcsak értékében volt jobb, de erre a találkozóra jobban is felkészült. 

Az FTC a mindössze egy pontja ellenére sem szégyenkezhet azonban a BL-szereplésére. Az már más kérdés, hogy a két ország futballjának felépítéséről sokat elárul, hogy míg a Dinamo kezdője tele volt saját nevelésű és már válogatott játékosokkal, sőt Haratin személyében ilyen még az FTC-be is jutott, addig a legnépszerűbb magyar klub utánpótlásából kiemelkedő játékos csak a kispadon ült. Ott ketten is, de nekik ebben a sorozatban csak a néző szerepe jutott. 

Hogy ez változik-e majd a jövőben? Az nagy kérdés. Az viszont lassan nem kérdés, hogy a Fradi az idei hazai pontvadászatot ezzel a kerettel szinte biztosan megnyeri. De a duplázás sem elképzehetetlen. Hogy lesz-e újabb BL-kaland jövőre? Ez leginkább Rebrov mesteren fog múlni. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, G csoport, 6. (utolsó) forduló:
Dinamo Kijev (ukrán)-Ferencváros 1-0 (0-0)
Kijev, Olimpiai Stadion, zárt kapus, v.: Andreas Ekberg (svéd)
gólszerző: Popov (60.)
sárga lap: De Pena (26.), Garmas (36.), illetve Laidouni (44.), Haratin (47.), Blazic (58.), Isael (85.)

Dinamo Kijev: Buscsan - Kedziora, Zabarnyij, Popov, Mikolenko - Saparenko, Szidorcsuk (Andrijevszkij, 92.), Garmas (Sepeljev, 70.) - Cigankov (Legynyev, 86.), Verbic (Rodrigues, 86.), De Pena (Szupriaga, 70.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics (Botka, 80.), Blazic, Dvali, Heister - Laidouni, Haratin (Isael, 73.), Somalia - Uzuni (Baturina, 73.), Nguen (Boli, 86.), Zubkov (Mak, 80.)