• 2024 04 19

Hírmaraton - 2020. 12. 08.

A nap legfontosabb magyar vonatkozású sporthírei kedden

Feczkó Tamástól megváltak Diósgyőrben, változik a kajak-kenu programja a 2024-es olimpiától, kizárták a BVSC-t a vízilabda Eurokupából. A nap legfontosabb magyar sporthírei.

Kézilabda: A magyar női kézilabda-válogatott 28-24-re kikapott a világbajnok Hollandiától a dániai Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, kedden, így a koldingi C csoport második helyén végzett, és nem visz magával pontot a középdöntőben.

csoportkör, 3. (utolsó) forduló, C csoport: Hollandia-Magyarország 28-24 (13-15)
Kolding, v.: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 48/28, illetve 47/24
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 2 perc

Férfi Európa-liga, csoportkör, 6. forduló, D csoport: Grundfos Tatabánya KC-GOG (dán) 32-35 (16-17)

Koronavírusos megbetegedések miatt elhalasztják a csütörtökre kiírt Barcelona-Telekom Veszprém rangadót a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének tizedik fordulójában. A magyar klub honlapjának keddi beszámolója szerint a válogatott átlövő Ligetvári Patrik, illetve a szakmai stáb egyik tagja fertőződött meg, ezért a csapat karanténba került. A következő teszt csütörtökön reggel lesz, s ha az negatív eredményt hoz, péntektől újra edzésbe állhatnak a játékosok.

Röplabda: A Vasas Óbuda 0-2-ről 3-2-re fordítva legyőzte a fehérorosz Mincsanka Minszket a női röplabda CEV Kupa nyolcaddöntőjében kedden, a szerbiai Obrenovacban.

Vasas Óbuda- Mincsanka Minszk (fehérorosz) 3-2 (-21, -19, 20, 22, 14)
a Vasas legeredményesebb játékosai: Gamma 36 pont, Török, Strunjak 12-12, Kiss 11

Labdarúgás: A labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Diósgyőri VTK kedden felbontotta Feczkó Tamás vezetőedző szerződését. A klub honlapján jelezte, hogy már nem a 43 éves szakember az NBI-ben utolsó előtti együttes trénere. Feczkó 2019. szeptember 4-én lett a DVTK vezetőedzője, 39 élvonalbeli mérkőzésen irányította a csapatot, 13 győzelem és 6 döntetlen mellett 20 vereség a mérlege. A DVTK 13 forduló után 10 ponttal a 11. helyen áll a tabellán.

Utódja a 43 esztendős Geri Gergely lesz. A felvidéki magyar szakember legutóbb a szlovák Nyitránál dologozott.

Tenisz: A női tenisztornákat szervező WTA idén is Babos Tímeának és a francia Kristina Mladenovicnak ítélte oda az Év párosa-díjat.  A "címvédő" kettős favoritnak számított a négy duót felvonultató jelöltlistán, mivel idén megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost is.

Babos Tímea egyesben a nyitókörben búcsúzott a 100 ezer dollár (29,8 millió forint) összdíjazású keménypályás dubaji női tenisztornán Ugyanitt Gálfi Dalma győzelemmel kezdezz és ezzel nyolcaddöntős.  A világranglistán 115. Babos kedden a kínai Vang Hszi-jü (123.) ellen lépett pályára, a 2 óra 19 perces összecsapás mindhárom szettje sima volt, de Babos csak a másodikban diadalmaskodott.

A világranglistán 222. Gálfi Dalma a ranglistahelyezéssel nem rendelkező izraeli Mika Dagan Fruchtmant győzte le két játszmában.

Babos és Gálfi hétfőn párosban győzelemmel rajtolt, előbbi a francia Kristina Mladenovic, utóbbi a szlovák Tereza Mihalikova oldalán.

    Eredmény, egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Vang Hszi-jü (kínai) - Babos Tímea 6:3, 2:6, 6:1

Gálfi Dalma-Mika Dagan Fruchtman (izraeli) 6:3, 6:1

páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért): Ekaterine Gorgodze, Ankita Raina (georgiai, indiai)-Jani Réka, Aleksandra Krunic (magyar, szerb) 7:6 (7-5), 6:3

Kajak-kenu:  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn elfogadta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) javaslatát, amely szerint a francia fővárosban az eddigi 12 helyett már csak 10 számban versenyezhetnek majd a gyorsasági szakág képviselői, miután felvették a műsorba az extrém szlalom kajak-kenut.
A 2024-es olimpiára vonatkozó döntés fő eleme az, hogy a férfi és női kajak egyes 200 méteres szám kikerül a programból, emellett a férfi K-2 1000 és C-2 1000 méterből egyformán 500 méteres verseny lesz. A férfiak és nők egyaránt 500 méteren versenyeznek majd kajak négyesben és a férfi K-1 1000 méter, a C-1 1000 méter, valamint a női K-1 500 méter is változatlan marad. A jövő évre halasztott tokiói játékokon debütáló női kenus számok, a C-1 200 méter és a C-2 500 méter ugyancsak része lesz a párizsi műsornak gyorsasági kajak-kenuban, akárcsak a női K-2 500 méter.

Autó-motorsport: A gyorsasági kamion Európa-bajnokság (ETRC) kétszeres győztese, Kiss Norbert lett az Év magyar autóversenyzője az Autósport és Formula Magazin által összeállított rangsor alapján.

Kajak-kenu: Pozitív doppingtesztje miatt négy évre szóló eltiltást kapott Redl András, kétszeres ifjúsági világbajnok kajakos. A nemzetközi szövetség (ICF) keddi hírlevele alapján a 19 éves sportolót júliusban, versenyen kívül ellenőrizte a Magyar Antidopping Csoport, s a szervezetében EPO-t találtak. Redl a tavalyi, romániai korosztályos világbajnokságon K-1 500 és K-1 1000 méteren végzett az élen az ifik között. Az eltiltása 2024. július 22-ig szól. A versenyzőnek az ítélet kézhezvételétől számítva 21 napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz.

Vízilabda: Kizárták a BVSC Zugló együttesét a férfi vízilabda Eurokupából. A BVSC a második számú európai sorozat csoportküzdelmei során az elmúlt hétvégén Barcelonában szerepelt, és a vasárnapi zárónapon a Tourcoing elleni összecsapást megnyerte. A francia együttes azonban óvást nyújtott be, mivel a magyar együttes cserekapus nélkül, eggyel több mezőnyjátékossal játszott a találkozón.
    Dabrowski Norbert, a BVSC szakmai igazgatója a közmédiának elmondta, a mérkőzést megelőzően Györke Zsolt, a BVSC kapusa nem érezte jól magát, a klub illetékesei így úgy döntöttek, nem kockáztatják a szerepeltetését, ezért a LEN illetékeseivel egyeztetve egy mezőnyjátékost, Gyenis Ádám került a helyére. Ugyanakkor Gyenisnek piros, a hálóőröknek szóló sapkában kellett volna a kispadon ülnie, és csak kapusként ugorhatott volna a vízbe, ennek ellenére a második negyedben mezőnyjátékosként töltött néhány percet a medencében. Amikor ez megtörtént, megállították a játékot, hogy tisztázzák a félreértést, végül Gyenisnek el kellett mennie a kispadtól.
    A BVSC sikerét követően a franciák azonnal jelezték az óvást, ekkor a találkozó portugál LEN-delegátusa azt a döntést hozta, hogy a meccset újra le kell játszani.
    A megismételt mérkőzésen 15-15-ös döntetlen született, ami viszont a sokgólos pontosztozkodás miatt a házigazda Barcelona kiesését jelentette. Szűcs Levente vezetőedző a vlv.hu oldalnak elmondta, a spanyol csapat tagjai a szabályokkal ellentétben a partról figyelték az eseményeket, és látva a nekik kedvezőtlen eredményt, elkezdték ütni-vágni a zsűriasztalt, üvöltöztek a delegátussal, aztán nagy nehezen visszazavarták őket a lelátóra.
    A LEN végül legutóbbi közleményében jelezte, a BVSC Tourcoing elleni első meccsét 10-0-s eredménnyel a franciáknak írta jóvá, a magyar csapat összes eredményét törölte.
    Dabrowski Norbert hozzátette, hibáztak ugyan, de a kérdések tisztázása miatt egyeztettek a delegátussal, amit talán nem is kellett volna megtenni. Megjegyezte, gondolkodik azon, hogy az ügyet jogi útra terelje.

Kosárlabda: A magyar női kosárlabda-válogatott a 29. helyen áll a nemzetközi szövetség legfrissebb világranglistáján. A kedden közzétett rangsor alapján Székely Norbert szövetségi kapitány együttese megőrizte legutóbbi pozícióját, a kontinentális összevetésben pedig a 17. helyen áll. Az Eb-selejtezős csoportbeli ellenfelek közül Szlovákia a 24., a novemberben a magyarokat legyőző Hollandia pedig a 46. a világranglistán. Az első három helyen az Egyesült Államok, Ausztrália és Spanyolország áll.

Februárban Ukrajnában folytatja szereplését négy mérkőzéssel a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A magyar szövetség (MKOSZ) keddi tájékoztatásában emlékeztetett arra, hogy novemberben a szlovéniai buborékból játék nélkül haza kellett utaznia Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesének, miután öt játékos és egy stábtag pozitív koronavírustesztet produkált.  A szlovénok (3/1-es győzelmi mérleg) és az ukránok (2/2) már kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont. A csoportból az első három válogatott szerez részvételi jogot a kontinenstornára. Az osztrákok négy vereséggel a kvartett utolsó helyén állnak, és minimális esélyük maradt a továbbjutásra.

    A magyarok hátralévő Eb-selejtezői (Kijev):
február 18.: Szlovénia-Magyarország
február 19.: Ausztria-Magyarország
február 21.: Magyarország-Ausztria
február 22.: Magyarország-Ukrajna

    Az F csoport állása: 1. Szlovénia 7 pont/4 mérkőzés (már továbbjutott), 2. Ukrajna 6/4 (már továbbjutott), 3. MAGYARORSZÁG 4/2, 4. Ausztria 4/4

Férfi NB I, eredmények:
Sopron KC-Kaposvári KK 97-86 (30-26, 25-19, 21-21, 21-20)
OSE Lions-Szolnoki Olajbányász 76-80 (15-21, 20-23, 14-20, 27-16)
PVSK-Veolia - Jászberényi KSE 120-102 (29-29, 34-25, 30-25, 27-23)

Jégkorong:  A társbajnok FTC-Telekom 6-2-re győzött az ősi rivális Újpest otthonában a jégkorong Erste Liga keddi játéknapján, ezzel megszerezte a Végh Balázs Vándorkupát. A fővárosi mérkőzés tétje a 2017 januárjában történt veronai buszbalesetben elhunyt hokisról elnevezett kupa volt, ugyanis Vígh Balázs mindkét csapatban játszott. Az első két évben a trófeát a szülők, Vígh György és felesége együtt adták át, ám tavaly hosszan tartó súlyos betegség után a baleset során a túlélőket az égő buszból saját élete kockáztatásával mentő testnevelő tanár is elhunyt, így tavaly az özvegye, Erika asszony egyedül adta át a kupát az akkori győztes Ferencvárosnak. A kupát 2017-ben az Újpest, 2018-ban pedig az FTC nyerte.

UTE - FTC-Telekom 2-6 (1-1, 0-3, 1-2), Sport Club Csíkszereda (romániai)-DEAC 2-5 (0-2, 1-1, 1-2), Opten Vasas HC-Dunaújvárosi Acélbikák 6-1 (1-1, 2-0, 3-0)

Osztrák liga (ICE), alapszakasz:
Black Wings Linz (osztrák)-Hydro Fehérvár AV19 1-4 (1-2, 0-2, 0-0)
a magyar csapat gólszerzői: Caruso (10.), Szabó D. (12.), Geiger (35.), Petan (38.)

Úszás: Telegdy Ádám olimpiai A szintet ért el 100 méter háton az úszók országos bajnokságának keddi nyitónapján Kaposváron. A viadalon ezen az estén még csak előfutamokat rendeztek, ugyanis a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia időrendjéhez igazodva a döntőket délelőtt bonyolítják le. Ennek ellenére a 25 éves Telegdynek - akinek 200 méter háton is van A szintje - már itt sikerült teljesíteni az olimpiai szintidőt 100 méter háton: 53.72 másodperces idővel csapott célba, ami 13 századdal jobb az 53.85-ös határnál.