• 2024 04 25

Vereség az horvátok ellen a nyitómeccsen

Kikapott a magyar női kézilabda-válogatott az Eb-n

A magyar női kézilabda-válogatott 24-22-re kikapott Horvátország csapatától a dániai Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, pénteken.

A horvát szövetségi kapitány a torna előtt megkérdőjelezte, hogy miért van szükség egyáltalán az Európa-bajnokság megrendezésére. A felvetés azért is jogos, mert októberben még úgy volt, hogy a Dán Szövetség áll el a rendezéstől, majd a társrendező norvégok ki is hátráltak novemberben a szervezésből. Így Dánia egyedül maradt. Hogy mindez mekkora anyagi veszteség nem tudni, de az EHF presztizse megmaradt, így csütörtökön elindult a torna. 

Hogy aztán pénteken a magyar csoport másik meccsét el is halasszák. A szerbeknél már Belgrádban gond volt. Eleve késve érkeztek meg Koldingba, de a Hollandia elleni nyitó találkozójuk aztán el is maradt, mert két játékosuk tesztje is pozitív lett. Így a csapat egyelőre szobafogságban és kérdés, hogy ki fog majd kiállni a világbajnoki címvédő ellen, hogyha ki fog egyáltalán. 

Mindez a csoport végeredményét boríthatja majd, de pénteken erre még nem kellett figyelni. A horvát válogatottra annál inkább, mert hiába sajnálták le az Eb-t, az első meccsükön korántsem altattak. A magyar női kézilabda-válogatott így sem kezdett rosszul, hiszen Tomori hat gólpassza után folyamatosan vezettek a mieink, de a 20. percre déli szomszédaink már két gólos előnyben voltak. 

Hogyha valaki megkérdőjelezte volna az Európa-bajnokság fontosságát az láthatta, hogy a három csoport vagy akár még több meccsnek, nem elsősorban a helyezés, hanem a csapatépítés szempontjából van döntő jelentősége. A magyar válogatott ugyanis nagyon sok hibával játszott. A félidő felétől különösen védekezésben ütközött ki az összeszokatlanság, így a Danyi Gábor-Elek Gábor társkapitányi duó minden ilyen alkalomnak hálás lehet a márciusi olimpiai selejtező előtt. 

A félidő hajrájában támadásban már javult a helyzet, de hiába egyenlített a csapat, és támadhatott a győzelemért, ekkor az addig jól játszó Tomori adta el gyermeteg módon a labdát és nem lett meg a vezetés. 12-12 állt az eredményjelzőn a félidőben.

A fordulás után is maradéktalanul csak Klujbert volt dicsérhető, aki egymás után értékesítette a hétmétereseket és helyzeteit összesen kilenc gólig jutott, de hiába voltak még rajta kívül Szikora bravúrjai is, a második félidő első 10 perce után a magyar válogatott csak futott az eredmény után. Horvátország semmi különlegeset nem mutatott ezen a meccsen, de azt nagyon biztosan teljesítette. 19-18-ra vezetett utoljára a magyar csapat, és utána már nem volt esélye a győzelemre. Négy gólos hátrányból még felzárkózotta végén, így végül csak kettővel kapott ki. 

A tanulságokat a szakmai stáb nyilván levonja, de az biztos, hogy sokkal pontosabb játék kell majd vasárnap a szerbek ellen. Hiszen ha lesz meccs, akkor a továbbjutás szempontjából az döntő csata lesz. Mellesleg azt se felejtsük, hogy Szerbia a márciusi olimpiai selejtezőn is a legnagyobb riválisunk lesz a kijutás tekintetében. 

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Horvátország-Magyarország 24-22 (12-12)
Kolding, v.: Mitrovic, Kazanegra (montenegróiak)
lövések/gólok: 40/24, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 12 perc

Magyarország: Bíró - Schatzl 2, Háfra 1, Kovacsics 1, Tóvizi 1, Tomori 2, Lukács 2, cserék: Klujber 9, Helembai, Márton 2, Csiszár-Szekeres, Szöllősi-Zácsik 2, Lakatos, Szikora, Faluvégi, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor