• 2024 04 26

Sikerül-e először?

Hatodik Final Four előtt

Eredetileg júniusban rendezték volna a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét Kölnben. Azonban a járvány fölülírta a rendezést. Végül a középdöntős csoportok első két helyezettje jutott be az elődöntőbe, amelynek helyszíne változatlan, Köln, de az időpontja a két ünnep közé került.

A Veszprém férfi kézilabda együttese ezúttal is ott van a Final Fourban, immár hatodszor. A döntőbe jutásért a Kiellel játszik a bakonyi gárda. Nagy kérdés, hogy a két hete még fertőzött játékosai miatt kiállni nem tudó német gárda mennyire lesz ereje teljében. Illetve az is, hogy kit fog jobban megzavarni, hogy a kölni arénában 26 ezer néző helyett egy sem lesz. 

Akárhogyan is lesz, de hétfőn és kedden játszani kell majd. Ami összességében mindenképpen jó, hiszen a nőkkel ellentétben a férfiaknál megrendezik a Bajnokok Ligája döntőt. 
    A november 10-én rendezett sorsolás óta készülhet a THW Kiel ellen a Veszprém, a másik ágon a Barcelona a Paris Saint-Germainnel találkozik hétfőn. Másnap pedig a helyosztókra kerül sor. 
    A Veszprém és a Kiel eddig 22-szer játszott egymással: egy döntetlen mellett a németek tízszer, a magyarok 11-szer nyertek. A jelenlegi idény csoportkörében október 28-án Kielben 31-31-es döntetlennel, december 2-án Veszprémben 41-33-as hazai sikerrel zárult a meccsük.
    A Veszprém dán irányítója, Rasmus Lauge Schmidt térdműtét miatt biztosan nem játszhat, az egyiptomi Omar Jahja, valamint Ligetvári Patrik szereplése pedig koronavírusos megbetegedés miatt kérdéses. A főpróba mindenestre minkét oldalon jól sikerült, hiszen a Veszprém 36-24-re nyert Szegeden, a Kiel pedig 32-23-ra legyőzte a Rhein-Neckar Löwent.

A veszprémiek az elutazás előtt nyilatkoztak a honlapukon az esélyekről: 

David Davis: Nagyon izgatottak vagyunk. Remekül játszottunk a szezon első felében, és a csapat tele van önbizalommal, így is kell megérkezni a Final4-ra. Tudjuk, hogy a torna elég furcsa lehet. Az összes csapatnak megvan a lehetősége a győzelemre, hiszen a négy legjobb együttes jutott Kölnbe idén. Úgy megyünk oda, hogy a fejünkben csak az jár, hogy felemeljük a trófeát, és haza hozzuk azt. Semmi más.

Blaz Blagotinsek: A Final4 mindig különleges. Furcsa lesz nézők és a saját szurkolóink nélkül, de 100%-ot akarunk adni így is, és harcolni értük is. A Kiel ellen idén már kétszer is játszottunk, és remek csapat képét mutatták. Gyors kézilabdát játszanak. Felkészülünk belőlük, és reméljük a legjobbakat.

Vladimir Cupara: Nagyon jó érzésem van, és alig várom, hogy Kölnbe utazzunk. Jó formában vagyunk jelenleg. A szezon egy kicsit más, de azt gondolom, hogy a Szeged 12 góllal való legyőzése mutatja mennyire jók vagyunk. Így érkezünk Kölnbe, szeretnénk a legjobbunkat nyújtani. Persze senki nem tudja, mi fog történni kint. Nem érezzük, hogy nyomás lenne rajtunk, persze ettől még igenis ott van, hiszen a Veszprém még sosem nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Higgyenek nekem, minden játékos arról álmodik, hogy idén ez sikerüljön.

Rodrigo Corrales: Minden alkalommal, amikor valami fontosért játszol, az elvárásoknak a maximumon kell lennie. A csapatnak arra kell fokuszálnia, hogy a szezon legjobb teljesítményét nyújtsa. Nehéz lesz, de az elvásároknak és a optimizmusunknak magasan kell lennie, hiszen régóta ezért dolgozunk.

    A Veszprémnek ez lesz a kilencedik BL-elődöntője, a fináléba eddig négyszer jutott be. A Kiel 15. alkalommal szerepel az elődöntőben, és hétszer játszhatott döntőt. A végső győztes az eredeti terveknek megfelelően 500 ezer, a második helyezett 250 ezer, a harmadik 150 ezer, a negyedik pedig 100 ezer euró pénzdíjat kap.

    A négyes döntő programja, hétfő, elődöntők:
Barcelona (spanyol) - Paris Saint-Germain (francia) 18.00
Telekom Veszprém - THW Kiel (német) 20.30
    kedd, helyosztók:
a 3. helyért 18.00
döntő 20.30