• 2024 04 26

Ezüstérmes lett Gaál Zsóka az U14-es online sakk világbajnokságon

Véget ért a nagy menetelés

Második lett Gaál Zsóka az U14-es lányok online sakk világbajnokságán. Az ajkai lány a fináléban a holland Eline Roeberstől kapott ki.

Az Ifjúsági Korcsoportos Online Sakk Világbajnokságon kedden rendezték a finálékat magyar érdekeltséggel. Hiszen a 14 éven aluli lányok mezőnyében indult Gaál Zsóka, aki a 8 közé jutásért az orosz Veronika Shubenkova ellen győzött 2:0 arányban, majd az amerikai, nála magasabb kiemelési számú Ruiyang Yan ellen jutott tovább. Az elődöntőben pedig egy másik amerikai Rochelle Wu győzött.

A döntőben délután négy órától a 13 éves Gaál Zsóka a holland Eline Roebers ellen játszott. De hiába kezdett a magyar lány világossal, németalföldi ellenfele parádés partit játszott. Hiába volt a holland lánynak 2066-os Élő-pontszáma, míg a magyar fiatalnak 2077-es, de viszonlag simán nyerte Roebers az első játszmát. 

A második partiban aztán Gaál Zsóka brillírozott sötéttel, hiszen mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy legyen esélye a döntő partira. Azonban a hajrában a magyar sakkozó elnézett egy tisztet és végül döntetlennel zárul ez a meccs, így Gaál Zsóka 1,5:0,5-re kikapott, így ezüstérmes lett. 

A háromszoros utánpótlás Európa-bajnok Gaál Zsókának két világbajnoki ezüstérme már volt az akkor aktuális korosztályaiban, most online szerezte meg a harmadikat.