• 2024 04 26

Kovács Zsófia olimpiai döntős lehet Tokióban

Dr. Magyar Zoltán értékelt honlapunknak a sikeres Európa-bajnokság után

Az elmúlt két hétvégén összesen 3 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a mieink a törökországi Mersinben megrendezett felnőtt és junior Európa-bajnokságon a nőket és a férfiakat együttvéve. A kétszeres olimpiai bajnok, Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke helyén kezeli ezeket az eredményeket, mivel a pandémia miatt sokan el sem utaztak az Eb-re, a mindig erős ukrán valamint román tornásznők viszont például ott voltak, akiket sosem könnyű legyőzni, főleg egy pontozásos sportágban.

A Nemzet Sportolója, december 13-án töltötte be 67. életévét. Fantasztikus ajándék számára, hogy Balázs Krisztián éppen a születésnapján lett Európa-bajnok nyújtón a junior férfiak versenyében.

Eredetileg Baku lett volna most is a házigazda, de a világjárvány miatt a törökök ugrotta be rendezőnek. Ónodi Henrietta 1989-es (felemáskorlát), Varga Adrienn 1998-as (ugrás) és Dévai Boglárka 2018-as (szintén ugrás) felnőtt Európa-bajnoki aranyérme után Kovács Zsófia történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy bő félóra alatt az ugrás után felemáskorláton is ő lett Európa legjobbja a tavaszról decemberre halasztott sporteseményen. A 20 éves dunaújvárosi hölgy a 2017-es kolozsvári EB-n egyéni összetettben ezüstérmet szerzett majd sok sérülés nehezítette a pályafutását a mostani remeklés előtt.

A már tokiói kvótás Kovács Zsófia az első kétszeres Európa- bajnoknőnk lett ezzel. Székely Zója is remekül teljesített, felemáskorláton ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor és ezzel is bekerültek a legendák közé, ugyanis két magyar tornásznő még soha nem állt dobogón egyszerre kontinensviadalon.

A Prima Primissima-díjas elnök honlapunknak elmondta, hogy erőt meríthetnek az EB érmekből és hatalmas lendületet adhat a magyar tornasportnak ez a mostani szereplés. A sportvezető elárulta, senki nem tudja pontosan, hogy ki hol tart és milyen formában lehet azok közül, akik nem mentek el az EB-re Törökországba. Idehaza a pandémia okozta bezárások miatt az első három hónapban sok fiatal hagyta el a sportágat a vidéki kluboknál, így most az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy ismét növelni tudják majd a merítési lehetőséget.

Végül Magyar Zoltán mesélt a 2021-es céljaikról is: szerinte a győri Mészáros Krisztofer is kijuthat is a tokiói olimpiára a tavaszi EB-ről, ehhez persze kemény edzések és újabb tökéletes gyakorlatok szükségesek.  Kovács Zsófia erősebb gyakorlatával (dupla szaltó helyett Cukahara a leugráskor) felemáskorláton olimpiai döntős lehet, amit arra alapoz a sportág hazai vezetője, hogy Zsófi ezt már többször megcsinálta hibátlanul.