• 2024 04 27

Torba Erik és Szőke Alex ezüstérmes az egyéni világkupán

Két magyar érem hétfőn Belgrádban

A Belgrádban zajló egyéni világkupán négy magyar birkózó volt érdekelt hétfőn. 

Az Európai Játékokon ezüstérmes, Eb-bronzérmes Torba Erik a 63 kg döntőjében a katonai világbajnok orosz Zsambolat Lokjajevvel találkozott, de hiába szerzett vezetést, az első majd a második menetben is megintették. Így már neki kellett küzdenie az újabb akciópontért és a győzelemért. Sikertelenül. 4-1-es vereség lett a vége és ezüstérem az év utolsó nagy versenyén.

A másik hétfői döntős, a kadet vb- és junior Eb-győztes Szőke Alex a 97 kilogrammos súlycsoportban az orosz világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevvel küzdött a döntőben. Az ESMTK mindössze húszéves versenyzője, végül 3-0-ra kapott ki. Szőke így megszerezte pályafutása első világversenyes érmét a felnőttek között. 

Az U23-as világbajnoki ötödik Kecskeméti Krisztián a 60 kilogramos súlycsoport vigaszágán technikai tussal verte az izraeli Abere Fetenét, így kivívta a jogot a bronzmérkőzésre, ahol az Európa-bajnok, vb-bronzérmes szerb Frísz Krisztiánnal mérkőzött. A kisdöntőben aztán Frísz 2-0-ra nyert, így Kecskeméti ötödik lett a világkupán.

A magyar kötöttfogású szakág így egy arany- és három ezüstéremmel, valamint egy ötödik hellyel zárta a vk-t.

A hétfőn kezdő hölgyek között az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Anna 7-0-ra kikapott az indiai Szonamtól és kiesett.