• 2024 04 24

Szombat a 14. forduló jegyében az OTP Bank Ligában

Győzött az FTC, a Fehérvár, ikszelt a Kisvárda

A szombat a dobogó jegyében telt a labdarúgó első osztályú bajnokságban, hiszen pályára lépett az FTC, a MOL Fehérvár FC és a Kisvárda is.

A Kisvárda-Budapest Honvéd találkozón is egyértelműen látszott, hogyha egy csapatnál betalál a koronavírus, az mennyivel vetheti vissza a gárda teljesítményét. Kisvárdán három hete ütötte fel a fejét a Covid és annak ellenére, hogy Supka Attila már visszatérhetett a kispadra negatív tesztje után, de a legkeletibb magyar első osztályú csapat még keresi azt az utat, amely visszavezetheti a dobogóra. Hozzátehetjük, hogy a Kisvárda még így sem jött ki rosszul ebből az időszakból, hiszen megúszta vereségek nélkül, de következnek majd a hétközi bajnokok is és a most elveszetett pontok hiányozhatnak majd nagyon. 

A Honvéd éppen a héten cserélt edzőt. Vagyis Bódog Tamásnál nem vették azt figyelembe, hogy a csapaton kétszer is átfutott a korona-fertőzés. Igaz a kispetiektől nem az utolsó hely az elvárás, ahonnan nehéz lesz döntetlenekkel eltávolodni. Igaz ez a feladat december végéig már Pisont Istvánra vár. Aki tavasszal már volt beugró vezetőedző, akkor Magyar Kupát nyert vele a piros-fekete gárda. A kupacímvédés és a nemzetközi indulás persze még idén is meglehet, de nem olyan játékkal, mint amit a vendégegyüttes produkált szombaton. Egy valódi nagy helyzetet tudott kialakítani a Honvéd, azt Eppel mellélőtte. A Honvéd szempontjából úgy tűnt, hogy a csapat jobban fél a vereségtől, hogy kockáztasson a három pontért. Persze nehéz eldönteni, hogy valójában mennyit tud a gárda. Ha ennyit, akkor az egyelőre kevés.

A Kisvárda körbelőtte a kaput, de a Honvéd jól tartotta magát hátul. Összességében pedig igazságos döntetlen született. Ami, ha furcsa is ezt kimondani, de talánaz egy pont a házigazdáknak ért többet. A Honvédnak győznie kéne. De nagyon.

OTP Bank Liga, 14. forduló: Kisvárda Master Good-Budapest Honvéd 0-0

Kisvárda, Várkerti Stadion, zárt kapuk mögött, v.: Solymosi
sárga lap: Aliji (36.), Kamber (59.)

Kisvárda Master Good: Minca - Melnyik, Ene, Rubus, Hej - Lucas, Cukalasz (Karaszjuk, 87.) - Navratil (Zlicic, 65.), Bumba, Sassá (Horváth Z., 65.) - Camaj (Jelena, 87.)

Budapest Honvéd: Tujvel - Mezgrani, Baráth, Kamber, Batik, Tamás K. - Gazdag, Hidi, Aliji (Szendrei, 60.) - Balogh N., Eppel (Zsótér, 86.)

A Ferencváros pedig hozta a kötelezőt, annak ellenére, hogy az első félidőben fejben és talán fizikálisan is még Kijevben ragadt a csapat. A vendég Zalaegerszeg remek nyitó 20 percet produkált és nem lett volna meglepő, hogyha 2-0-ra vezet. De mivel nem lett meg a vezető gól, így nem lett meg a pontszerzés sem. Az FTC ezen az estén is bizonyította, hogy hiába a kettős terhelés, pont annyira erős a kerete, hogy a magyar bajnokságot biztosan meg tudja majd nyerni. 

A második félidőben a zöld-fehérek gyakorlatilag begyűrtek egy gól, majd nem sokkal később lőttek még egyet, ekkora hátrány pedig nemcsak a ZTE-nek lenne sok. A vendégek becsületére legyen mondva az utolsó percig harcoltak legalább a szépítésért, de ez nem jött össze. 

Ami pedig ismét kiderült, hogy a magyar mezőnyből abszolút kilóg felfelé az FTC, de ez a nemzetközi elithez még kevés. 

A tény ettől még tény: A Ferencváros immár három és fél éve veretlen hazai pályán az NB I-ben, legutóbbi 14 bajnokiját kivétel nélkül megnyerte a Groupama Arénában. Hatvan meccses veretlenségi sorozatnál jár a hazai bajnokságban.

Ferencvárosi TC-ZTE FC 2-0 (0-0)

Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Káprály
gólszerzők: Laidouni (67.), Baturina (69.)
sárga lap: Laidouni (72.), illetve Sankovic (28.), Szépe (66.), Németh E. (81.)

Ferencvárosi TC: Dibusz - Botka, Dvali, Blazic, Heister - Laidouni, Somalia (Haratin, 81.) - Mak (Uzuni, 81.), Isael (Zubkov, 60.), Nguen (Sigér, 71.) - Boli (Baturina, 60.)

ZTE FC: Demjén - Lesjak (Kovács B., 76.), Szépe, Bobál D. - Vass P., Favorov (Tajti, 71.), Sankovic, Bedi, Gergényi (Németh E., 76.) - Babati (Zimonyi, 71.), Dragóner (Könyves, 56.)

A MOL Fehérvár FC magabiztosan, 4-1-re legyőzte újonc vendégét, a Budafokot. A Fehérvár Nikolics Nemanja, Nego Loic és Boban Nikolov nélkül kezdte a meccset, őket a szakmai stáb nem jelölte keretbe, mert a koronavírustesztjük kétes minősítést kapott. Az újabb vizsgálat negatív eredményt hozott, de a kockázatok kizárása érdekében nem léptek pályára. Mindez nem látszott a fehérváriak játékán, akik a brazil Alef első NB I-es góljával vezetést szereztek, majd Ivan Petrjak találatával megduplázták előnyüket az első negyedóra végén. A folytatásban többet próbálkozott a Budafok, de kapura kevés veszélyt jelentett. Egy védelmi hibát kihasználva a szünet előtt háromgólosra nőtt a hazai előny, ismét Petrjak volt eredményes.
A második félidőre sem sokat változott a játék képe, a fehérváriak támadtak többet és Rus Adrián fejesével ismét eredményesek voltak. A vendégek a cseréktől lendületesebbé váltak, akadt néhány gólt ígérő támadásuk, végül a szépítő találat is összejött Kovács Dávid révén.

MOL Fehérvár FC - Budafoki MTE 4-1 (3-0)

Mol Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött, v.: Farkas Á.
gólszerzők: Alef (5.), Petrjak (14., 36.), Rus (55.), illetve Kovács D. (93.)
sárga lap: Bamgboye (93.), illetve Takács R. (2.), Romic (4.), Oláh B. (82.)

MOL Fehérvár FC: Rockov - Rus, Stopira, Fiola (Zeke, 82.) - Bolla (Bamgboye, 67.), Pinto, Alef (Nyári, 67.), Houri, Hangya - Zivzivadze (Géresi, 67.), Petrjak (Szabó L., 82.)

Budafoki MTE: 
Póser - Huszti A., M. Nikolic (Venczel, 90.), Romic, Medgyes (Margitics, a szünetben) - Micsinai, Oláh B. - Kovács D., Kulcsár K. (Lőrinczy, 58.), Takács R. (Szabó M., 58.) - Zsóri (Ihrig-Farkas, a szünetben)