• 2024 04 25

Magyar bronzérem a férfi torna Európa-bajnokságon

A juniorok után a felnőttek is érmet szereztek a kontinensviadalon

Sporttörténelmi Európa-bajnoksághoz ért a magyar tornasport már a hétvége előtt, hiszen a juniorok két érmet szereztek a törökországi Mersimben. De felnőttek is 10 éve nem látott bravúrt vittek végbe, amikor bejutottak a csapat döntőbe, még ha hozzá kell tenni a történeti hűség kedvéért, hogy a járvány miatt foghíjas mezőnyben tették ezt. Ám ezt még lehetett überelni, hiszen a felnőttek is felállhattak a csapatversenyben a dobogó harmadik fokára.

A magyar férfi junior torna csapat kezdte a bravúrok sorozatát a tornászok mersini Európa-bajnokságán, hiszen a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotta együttes ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, korábban ugyanis soha nem volt ilyen eredmény a magyar torna történelmében.

A junioroknál a selejtező napján megszerzett összesített pontszámokból hirdettek csapateredményt, minden szeren öt főből lehetett választani, négy versenyző mutatkozott be, és a legjobb három eredmény számított. A nemzeti együttesek versenyében Balázs Krisztiánék a Ukrajna mögött Bulgáriát megelőzve szerezték meg a második helyet.

Pénteken viszont folytatódott a remek sorozat, hiszen Balázs Krisztián bejutott az egyéni összetett döntőjébe a juniorok között és ha már ott volt, akkor felállhatott a dobogóra, harmadik lett. A finálé másik magyar résztvevője Molnár Botond a 12. helyet szerezte meg. 

Szombaton pedig jött az újabb sportörténeti esemény. Hiszen a férfi tornaválogatott Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid összeállításban brozérmet szerzett Mersimben.  A sportág kontinensviadalának történetében ez az első magyar érem a csapatversenyben. Az első helyen az ukránok, a másodikon pedig a házigazda törökök végeztek.

A hatcsapatos döntőben minden válogatott öt versenyzője közül csak három léphetett a szerekhez, és mindhárom eredmény számított.
Lólengésen mindhárom magyar tornász jól teljesített, majd gyűrűn valamivel alacsonyabb pontszámokat kaptak. Az utolsó két kör előtt harmadik helyen állt a magyar csapat, amit a talajgyakorlatokkal sikerült megtartani. A magyar együttes végül 240,393 ponttal zárt.

A koronavírus-járvány miatt a felnőttek mezőnyében mindössze 18 ország 62 tornásza indult.

Vasárnap magyar idő szerint 8 órától a juniorok, 13 órától pedig a felnőttek szerenkénti döntőivel zárul a verseny.

Csapatverseny, döntő, Európa-bajnok:
Ukrajna 248,963 pont
2. Törökország 244,793
3. Magyarország 240,393