• 2024 03 19

A nap sporthírei - 2020. 12. 01.

Így indult a december itthon

Kontinenstornák előtt, halasztások közben még a koronavírus az úr. December első napjának legfontosabb sporthírei röviden.

Kosárlabda: A házigazda Sopron Basket nagy csatában legyőzte a francia Bourges-t a női kosárlabda Euroliga csoporttornájának keddi nyitómérkőzésén.

    D csoport, 1. forduló: Sopron Basket-Bourges (francia) 70-60 (12-12, 22-17, 14-15, 22-16)
    A magyar csapat dobói: Willams 19, January 18, Brooks 17, Krajisnik 8, Fegyverneky 4, Walker 2, Johnson 2

Labdarúgás: A magyar női labdarúgó-válogatott 1-0-ra kikapott Izland csapatától az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolcadik, utolsó fordulójában, kedden a Szusza Ferenc Stadionban.  Markó Edina szövetségi kapitány csapata két győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel csoportja negyedik helyén végzett.

Eredmény, 8. (utolsó) forduló, F csoport: Magyarország-Izland 0-1 (0-0), gólszerző: Thorvaldsdóttir (65.)

Torna:   Vecsernyés Dávid, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs és Bátori Szabolcs alkotja a magyar férfi tornászválogatott keretét a jövő szerdán kezdődő törökországi Európa-bajnokságon. A csapat összeállításánál a korábban már jelzett két válogató - az országos bajnokság és a mesterfokú bajnokság - mellett az utóbbi két hétben a tatai edzőtábor ellenőrző edzésein bemutatott gyakorlatok döntöttek. A férfiak számára a törökországi Európa-bajnokságon csapatversenyben és szerenként hirdetnek eredményt.
   

Rövidpályás gyorskorcsolya:  A magyar szövetség (MOKSZ) másodjára is elhalasztotta a rövidpályás-gyorskorcsolyázók országos bajnokságát, amelyet így szeptember után december 18. és 20. között sem rendeznek meg. Az újabb halasztás nem jelent törlést, mindenképpen szeretnék megrendezni a viadalt, amelynek jelenleg keresik a megfelelő időpontot. Miután a vk-sorozat mind a hat állomását törölték már, a rövidpályás-gyorskorcsolyázók programjában két nemzetközi viadal maradt: január 22. és 24. között a lengyelországi Gdanskban sorra kerülő Európa-bajnokság és március 5. és 7. között a hollandiai Dordrechtben a világbajnokság.

Röplabda: Nem utazik el Olaszországba a Swietelsky-Békéscsabai RSE csapata a női röplabda CEV Kupa következő körérére, amelyet Monzában rendeznek meg buborékban.  A magyar együttes keddi közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt minimalizálódott az európai légiközlekedés, busszal pedig kétszer 15 órás túrát kellene vállalnia a gárdának, mindezt úgy, hogy a Szlovéniában és Ausztriában érvényben lévő korlátozások értelmében még a delegáció ellátása, valamint az edzés- és szálláslehetőség is komoly akadályba ütközik.     Ezen kívül a mérkőzések helyszínéül szolgáló észak-olasz város jelenleg az egyik legfertőzöttebb régió Európában: "A rendező klubtól kapott tájékoztatás sem győzött meg bennünket, hogy ezen körülmények között szavatolni tudjuk saját csapatunk biztonságát, ami a legfontosabb számunkra" - olvasható a közleményben. A Békéscsaba a jövő keddi nyolcaddöntőben a házigazda Monzával találkozott volna, sikere esetén pedig cseh vagy szerb ellenfél várt volna rá a nyolc között.

Ökölvívás: Az ökölvívók áprilisban ugyanott, vagyis Londonban folytatják a tokiói olimpiára selejtező tornájukat, amely idén március közepén három nap után félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt. Az angol fővárosban Gálos Roland kvótát szerzett.  Az insidethegames.biz beszámolója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes munkacsoportjának irányításával újítják fel a nyolc férfi és öt női súlycsoportban zajló európai kvalifikációt, amelynek ezúttal is a Copper Box Arena ad otthont 2021. április 22. és 26. között, várhatóan zárt ajtók mögött.  Ez évben március 14-én, nézők jelenlétében rajtolt el a torna, két nap múltával aztán már nem engedtek be szurkolókat az eseményre, újabb egy nap elteltével pedig leállították magát a versenyt is a pandémiás helyzet súlyosbodása miatt.
 A tokiói olimpia boksztornáját 2021. július 24. és augusztus 8. között rendezik a Kokugikan Arénában. A 2020-ról a jövő esztendő nyarára halasztott játékokon összesen 289 bokszoló léphet szorítóba, az erősebb nemnél 189-en, a gyengébbnél pedig kereken százan.