• 2024 03 28

Dobogósok a pályán a szombati OTP Bank Liga meccseken

Kisvárdai döntetlen, Fehérvár és FTC győzelem szombaton

A Kisvárda házigazdaként gól nélküli döntetlent játszott az újonc Budafokkal, míg a Fehérvár és az FTC egyaránt győzött az OTP Bank Liga 12. fordulójának szombati napján.

Papíron az első osztályú bajnokság második köre kezdődött, de ebben a vírussal tűzdelt időszakban január vége lesz majd az az időpont, amikor kiegyenesedhetnek majd a vonalak, mindenki lejátssza elmaradt meccseit. Ha addig nem jönnek újabbak. Az Újpest például 28 nap után lépett pályára és szerzett pontot pénteken, az idei szezon két meglepetéscsapata viszont szombaton játszott egymással.

A Kisvárda-Budafok találkozó előtt a házigazda a második, a vendégegyüttes a hetedik helyen állt a tabellán. Utóbbi két meccsel kevesebbet játszva, úgy hogy a listavezető FTC ellen a BL-selejtezők során egyezett bele a halasztásba, majd a Honvéd elleni meccsét a koronavírus miatt fertőzött piros-feketék miatt. Csizmadia Csaba együttese tehát sportszerűségből is jelesre vizsgázott, miközben az FTC, MTK, DVTK trióról ez korántsem volt elmondható az őszi szezonban. De Budafok csapatként is jól szerepelt, hiszen a kiesés veszélye eddig nem érintette meg a gárdát. Kisvárdán az új edző Supka Attila úgy tűnik, hogy történelmet írhat. Hiszen ha így folytatja, akkor ő lehet az első tréner a legkeletibb első osztályú csapatnál, akit nem váltanak le szezon közben. Sőt ha így folytatja az együttes, akkor nem a már megszokott kiesés elleni harcát vívhatja a bajnokság végén, hanem a nemzetközi kupaindulás lehet majd a cél.

A két csapat az eddigi jó játékából viszonylag keveset mutatott be szombaton. Míg a bajnokság első fordulójában a szakadó esővel, ezúttal a hóeséssel küzdöttek a játékosok, akik egy hajtós meccset hoztak össze, azonban a helyzetkihasználással gondban voltak. Főleg a hazaiak, akiknek sokkal közelebb jártak a gólhoz, de vagy Póser Dániel védett, vagy az irányzékkal volt a gond. A játék képe alapján legalább még ennyi idő kellett volna, hogy valaki betaláljon a kapuba. Az egy pontnak a Budafok örülhetett jobban, annál is inkább, mert két vesztes meccs után következett ez a döntetlen. A Kisvárdán sem lesz tragédia persze, hiszen a csapat zsinórban ötödik meccsén nem talált legyőzőre, és van esélye, hogy tartósan ott maradhat majd a dobogón. Még ha ebben a meccsben több volt szombaton a piros mezeseknek.

OTP Bank Liga, 12. forduló: Kisvárda Master Good - Budafoki MTE 0–0

Kisvárda, Várkerti Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Zierkelbach Péter 

sárga lap: Melnyik (53.), Lucas (66.), Hej (79.), illetve Huszti A. (8.), Micsinai (12.), Kulcsár (48.), Margitics (88.)

Kisvárda: Dombó – Melnik, Ene, Rubus, Hej – Lucas, Cukalasz – Navrátil (Kovácsréti, 76.), Bumba, Sassá – Camaj (Viana, 65.). Vezetőedző: Supka Attila

Budafok: Póser - Huszti, Nikolics, Romics, Margitics - Micsinai, Oláh B. - Kovács D., Kulcsár K. (Skribek, 65.), Szabó M. (Ihrig-Farkas, 79.) - Zsóri. Vezetőedző: Csizmadia Csaba

A Mol Fehérvár FC-nek győznie kellett, hogy visszaszerezze a dobogó második fokát a Kisvárdától és a székesfehérvári gárda ezt a tervet gyakorlatilag a 22. percre teljesítette a ZTE ellen. Nikolics két gólpaszt adott, előbb Zivzivadze majd Houri lőtt gólt a tőle kapott labdából, így az első félidőre felére kis is alakult a végeredmény. Márton Gábor tehát legyőzte korábbi csapatát és nagy kérdés, hogy a ZTE-nél meddig tart ki a türelem Boér Gáborral szemben. A vendégegyüttes ugyanis csak a találkozó kezdő 10 percében adta jelét annak, hogy komolyan gondolja a pontszerzést. A 72. percben pedig emberhátrányba is került. A Fehérvár tehát győzött és egyre markánsabban látszik Márton Gábor munkája a csapatán, azonban az is biztos, hogy a szombati játék még kevés lesz ahhoz, hogy a piros-kékek letaszítsák a címvédő FTC-t a trónjáról. 

MOL Fehérvár FC - Zalaegerszegi TE FC 2-0 (2-0)

Mol Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött, v.: Erdős
gólszerzők: Zivzivadze (12.), Houri (21.)
sárga lap: Kovács D. (19. - a kispadon), illetve Szánthó (50.), Vass P. (61.), Szalai D. (68., 71.)
piros lap: Szalai D. (71.)

Fehérvár: Rockov - Musliu, Stopira, Fiola (Rus 87.) - Bolla, Nego (Pinto 87.), Alef, Houri (Nikolov 76.), Bamgboye (Hangya 62.) - Nikolics, Zivzivadze (Petrjak 76.)
ZTE: Demjén - Szalai D., Lesjak, Bobál D., Gergényi (Tanasin 35.) - Favorov, Sankovic (Kovács B. 55.) - Szánthó (Szépe 73.), Koszta M. (Vass P. 55.), Könyves - Babati

 

Hiába volt tartalékos az MTK, hogyha nincs Dibusz, akkor Prosser megszerezte volna a vendégeknek a vezetést az FTC ellen. Azonban az örökrangadón végül bejött a papírforma, hiszen az FTC az első majd a második félidőben is egy-egy gólt szerzett, így összességében biztosan győzött. A címvédő és listavezető Ferencváros így hiába áll kettős terhelés alatt a Bajnokok Ligája miatt, a jobb játékosállománya és a hosszabb kispadja okán is nagy kérdés, hogy megszorítható-e a bajnokság végéig. 

 

 Ferencvárosi TC-MTK Budapest 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Antal
    gólszerzők: Nguen (40.), Baturina (75.)
    sárga lap: Heister (30.), Blazic (56.), illetve Varju (20.), Kata (42.), Miovski (54.)

    Ferencváros: Dibusz - Botka, Frimpong, Blazic (Kovacevic, 86.), Heister - Laidouni, Haratin - Uzuni (Skvarka, 74.), Isael (Varga, 81.), Nguen (Mak, 74.) - Boli (Baturina, 74.)

    MTK Budapest: Mijatovic - Ikenne-King, Varju, Ferreira, Kata - Biben, Cseke, Dimitrov - Prosser (Drljo, 78.), Miovski, Lencse