• 2024 03 29

Előrelépés a FIFA-világranglistán

Magyarország már a 40.

A magyar válogatott hét helyet javítva a 40. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján.

A legnagyobb előrelépést már októberben is a magyar együttes mutatta be a FIFA-világranglistáján és mindez nem változott novemberben sem. A mieink legyőzték Izlandot és ezzel kijutottak az Európa-bajnokságra. Majd döntetlen hazai környezetben a rangsorban előrébb jegyzett Szerbia ellen, és végül győzelem a szintén magasabban rangsorolt Törökország ellen szintén a Puskás Arénában. A válogatott kontinenstornára való kijutása mellett felkerült a Nemzetek Ligája A osztályába, azaz hivatalosan ezzel a legjobb 16 európai labdarúgó válogatott közé rangsorolták. A világranglistán egyelőre az UEFA nemzetei közül csak 22. a csapatunk, de itt előrébb jutni mindenképpen egy hosszabb út. 

A világranglista megváltoztatása óta egyébként megint kiugrót javított Marco Rossi együttes. A korábbi rnedszerhez képest ugyanis már sokkal bonyolultabb együtthatókat számolnak, így nehezebb pontokat is szerezni. A mieink 21 pontot javítottak, ezzel 1460 egységgel állnak jelenleg. 

Összehasonlításképpen az első helyezett belgák két tét és egy barátságos meccsen győztek novemberben, a dánok, az angolok és Svájc ellen. De így is csak 15 ponttal van többjuk az előző hónaphoz képest. Igaz ők 1780-nel vezetik a sort. 

A magyar válogatott 40. helye után pedig az is biztos lett, hogy a december 7-én Zürichben tartandó világbajnoki selejtező sorsoláson a mieink a harmadik kalapba kerülnek. 

A 2022-es katari világbajnokságra 10 csoportot húznak majd ki.  A jövő márciustól novemberig tartó kvalifikációból a csoportgyőztesek jutnak ki automatikusan a Európából világbajnokságra. A csoportmásodikokhoz csatlakozik majd két olyan csapat, amely a Nemzetek Ligájában megnyerte csoportját, de a vb-selejtezők során nem végzett az első két helyen - ilyen lehet akár a magyar válogatott is. A playoffban ez a 12 válogatott játszik majd a fennmaradó három európai helyért, három ágon, két egymeccses párharcban.

A magyar csapatnak így egy plusz esélye van a pótselejtezőre, mert a kalapok beosztása alapján a csoportmásodik vagy harmadik helye lehet reális elvárás. A legerősebb 10 gárda közül nagyon nehéz lenne bárkit a legyőzhetők közé sorolni, persze az Eb-selejtezőkön a világbajnoki ezüstérmes Horvátország ellen is sikerült a bravúr itthon. A második kalapban már több olyan együttes van, amely a Nemzetek Ligája alapján már nem erősebb nálunk, persze a Svédország, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia hatos sem lebecsülendő. Az A ligásokról nem is beszélve. A kakukktojás a negyedik kalap, hiszen ide tartozik a bosznyák válogatott, a friss Eb-résztvevő Észak-Macedónia, valamint többek közt Bulgária, Izrael vagy Albánia is. Vagyis kimondani mindig könnyebb, hogy ellenük kötelező a győzelem, de megszerezni a három pontot koránt sem lesz egyszerű senki ellen sem. 

Persze számolgatni egyelőre fölösleges december első hétfőéig. Onnantól viszont lehet készülni az erőltetett menetre. 

    A kalapok:
1. kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. kalap: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. kalap: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Georgia, Luxemburg
5. kalap: Örményország, Ciprus, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. kalap: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino