• 2024 04 25

„Aki a futballt szereti, az Maradonát nem tudta nem szeretni”

Eltemették a labdarúgás Puccinijét, aki megosztotta Nápolyt az 1990-es vb elődöntőben

Eltemették a szerdán szívrohamban elhunyt Diego Armando Maradonát, akit az argentin főváros, Buenos Aires egyik külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőben helyeztek örök nyugalomra, ahova a szüleit is temették.

Hegyi Iván futballszakíró az 1986-os mexikói világbajnokságon a helyszínen láthatta a legendás zsenit az angolok és a belgák elleni mérkőzésen, majd az NSZK elleni döntőben is. Szerinte Pelé után a második helyen áll a világ legjobb labdarúgói között Maradona, aki egyedülálló képességeivel utánozhatatlan zseniként távozott az élők sorából, mert egyszerre cselezett bámulatosan, gólérzékeny volt és hátán vitte a csapatait irányítókészségével. A kitünő újságíró honlapunknak megerősítette, az argentin középpályás (egyben csapatkapitány) nélkül nem menetelt volna a döntőig 1990-ben a világbajnoki fináléig Argentína.

A Napoli történetének legjobb futballistája. Maradona 1984 és 1991 között játszott az olasz klubban, amellyel kétszer nyert scudettót, egyszer UEFA-kupát, Nápolyban (is) istenként tekintenek rá. Tiszteletére az egyesület megváltoztatja a stadionjának (San Paolo) a nevét, és hamarosan már Diego Maradona nevét fogja viselni a nápolyiak arénája.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta egészségi problémákkal küszködött.