• 2024 04 27

Szobafogságban az Európa-bajnok

Honlapunknak Karakas Hedvig és edzője Toncs Péter a prágai szállodából nyilatkozott

Karakas Hedvig megszerezte a magyar cselgáncssport 18. Eb aranyérmét a zárt kapuk mögött zajló prágai Európa-bajnokság nyitónapján. A győzelem után Toncs Péter és az újdonsült Európa-bajnok nyilatkozott honlapunknak.

Az 57 kg-os súlycsoport negyedik kiemeltje nehéz sorsoláson ment végig, miközben lengyel, orosz, spanyol és végül portugál ellenfelét is legyőzte. Csupán a hispán elleni elődöntő fejeződött be a négy perces küzdelem során, a másik három hosszabbításban dőlt el a BHSE sportolónőjének a javára. A 2015-ös bakui Európa-játékokon a portugál Monteiro nyert a döntőben, most viszont bejött a taktika és sikerült Hédinek kifárasztania az olimpiai bronzérmes sportolónőt, azaz visszavágott a mumusának, aki korábbi nyolc mérkőzésükön hétszer megverte a 2012-ben Londonban olimpiai ötödik helyezést elérő magyar bajnokot.

A 30 éves aktuális Európa-bajnok honvédos cselgáncsozónő nem lepte meg edzőjét a cseh fővárosban „buborékban” zajló Eb első napján, mivel a nők szövetségi kapitánya érezte, hogy most elkapható a portugál klasszis, ha sikerül minél tovább húzni a döntőt. Toncs Péter elárulta, hogy a taktika bejött és most már az is lehetne, hogy a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiáig tanítványa egy versenyen sem indul el, bár ez nem valószínű. A kvóta mellett ugyanis az is fontos, hogy az első 8 kiemelt között maradjon Hédi a ranglistán, ehhez pedig még kellenek majd jó helyezések. Azt se felejtsük el, hogy jövő júniusban Budapesten lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, ahol Karakasnak már nem kell majd kockáztatnia az olimpia előtt bő egy hónappal.

Karakas Hedviget csütörtök este a sportcsarnoktól néhány kilométernyire lévő szállodában értük el. A 19 évesen, 2009-ben VB- és EB bronzérmes judoka honlapunknak elmondta, még nem fogta fel teljesen, hogy végre felért a csúcsra oly sok év kemény munkája után.

A szerény kiválóság nagyon boldog az aranyérem miatt és az is kiderül, hogy a fogyasztással járó sportágban miként és mivel ünnepelhetett az újdonsült EB aranyérmes versenyző a cseh fővárosban. Azt viszont még ő sem tudja edzőjével, Toncs Péterrel, hogy megrendezik-e a katari Mesterek tornáját jövő januárban.