• 2024 03 19

Jön a 90 perces öttusa?

Folytatódik a Nemzetközi Öttusa Szövetség ámokfutása?

Markáns véleményt fogalmazott meg honlapunknak a csapatban olimpiai bajnok öttusázó Fábián László, aki 1988-ban Szöulban érte el ezt a sikert majd egy évvel később 1989-ben Budapesten egyéniben lett világbajnok. A Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója elmondta, hajlik arra, hogy ámokfutásnak nevezze a legújabb elképzelést, amely 2022-től ismét megreformálná az öttusát.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség legújabb terve szerint 2022-től bevezetik a rapidöttusát, amely a nyári olimpián először 2024-ben Párizsban szerepelhetne. Az öttusaversenyek megújítását célzó szakmai anyagot majd egy munkacsoport önti végleges formába, hogy aztán a nemzetközi szövetség (UIPM) elnökségének döntése nyomán a következő olimpiai ciklus közepén bevezessék. Markáns véleményt fogalmazott meg honlapunknak a csapatban olimpiai bajnok öttusázó Fábián László, aki 1988-ban Szöulban érte el ezt a sikert majd egy évvel később 1989-ben Budapesten egyéniben lett világbajnok. A Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója elmondta, hajlik arra, hogy ámokfutásnak nevezze a legújabb elképzelést és szerinte el kellene fogadni mindenkinek azt, hogy a hagyományos olimpiai sportágak közül például az öttusa, a birkózás vagy éppen a vívás sosem lesz annyira nézett, mint a látványosabb és a nézők számára érthetőbb sportágak. Fábián László idejében még az öttusa öt napig tartott, mert külön rendezték meg az úszást, a vívást, a lovaglást, a lövészetet és a futást.        

 Az új elképzelés alapján a selejtező és az elődöntő után a 36 fős mezőnyből a 12 legjobb maradna a döntőre, mindezt ugyanabban a stadionban bonyolítanák le 90 perc alatt. A lovaglás után negyedórán belül kezdődik a bónuszvívás, ennek befejezését követően tíz perccel az úszás, és ismét negyedórára rá a lézerlövészetes futás. Az 1993-ban Szófiában egyéni Európa-bajnok sportvezető furának és követhetetlennek tartja a rapidöttusát, egyedül azzal ért egyet, hogy rövidebb ideig tartana a döntő.