• 2024 04 25

Örömfocival az Európa-bajnokságra

Labdarúgó-válogatottunk őszi menetelését elemzi Csank János

A korábbi szövetségi kapitány labdarúgó válogatottunk őszi Nemzetek Ligája szereplését nagyobb teljesítménynek tartja, mint a jövő évre halasztott EB-re való kijutást, pedig azt sem szabad lebecsülni, mivel 44 évet kellett várni a legutóbbi 2016-os szereplésünkig.

Szerinte Marco Rossi szövetségi kapitány azért is volt tökéletes választás nemzeti együttesünk élére, mert nem kívülről jött, hanem korábban a Honvéd edzőjeként megismerte a hazai bajnokságot a játékosokkal, a vezetőkkel, valamint a teljes háttérrel. Ráadásul játékosként védőt játszott, aminek köszönhetően ő is hátulról építette fel csapatát. A törököket szerda este a Puskás Arénában 2-0-ra győztük le a Nemzetek Ligája utolsó fordulójában, így csoportelsőként feljutottunk a legerősebb válogatottak közé, az A divízióba, ami óriási bravúr és jól jöhet még a 2022-es világbajnokság és a 2024-es EB szempontjából a későbbiekben.

A Váccal és a Ferencvárossal trénerként bajnoki aranyéremig jutó szakember kiemelte a magyar kormány a honi labdarúgásnak nyújtott jelentős támogatását és Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének meghatározó szerepét, ezek nélkül nem léphetett volna ekkorát előre válogatottunk a nemzetközi porondon, valamint idesorolható például a magyar bajnok FTC idei Bajnokok Ligája csoportkörbe jutása is.

Csank János meglátása szerint a magyar klubok stabil, rendezett anyagi háttere vonzóvá tette az NB1-et és ezáltal nagyobb lett a merítési lehetőség is. Az egykori szövetségi kapitány hozzátette, vannak vezéregyéniségeink és Rossi jól sáfárkodik a Sallai, Kalmár-Szoboszlai trióval, miközben Nagy Ádám mozgékonyságával és eszével extra teljesítményt nyújtott a mérkőzéseken, ahol a szürke eminenciásaink nélkül nem lehetnénk sikeresek. A rutinos mester azzal zárt, hogy nem lesz gond 2021-ben a márciusi világbajnoki selejtezőkön sem, mert megvan a 30 fős keret, amiből lehet válogatni.