• 2024 04 19

Vasárnapi sporthírek egy helyen - 2020. 11.15.

Vízilabda Bajnokok Ligája selejtező után

Vízilabda Bajnokok Ligája, torna országos bajnokság és Nemzetközi Úszóliga Budapesten. Ezek voltak a vasárnap legfontosabb eseményei.

Kézilabda:  A Ferencváros 29-25-re nyert a német Bietigheim vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének nyolcadik fordulójában, vasárnap Ludwigsburgban. Múlt szombaton a németek 35-24-re győztek az FTC érdi otthonában.

    Eredmény, csoportkör, 8. forduló, A csoport:
SG BBM Bietigheim (német) - FTC-Rail Cargo Hungaria 25-29 (6-15)

Vízilabda: A házigazda OSC a harmadik helyen végzett a férfi vízilabda Bajnokok Ligája budapesti selejtezőtornáján: a magyar csapat a vasárnapi helyosztón 11-7-re nyert a görög Vuliagmeni ellen. Mivel BL-főtáblára jutásért csak a csoportgyőztesek játszhattak, így ennek a találkozónak a tétje mindössze annyi volt, hogy az Eurokupában milyen kiemelése lesz az együttesnek.
    
    BL-selejtező, B csoport (Budapest):
    a 3. helyért:
OSC-Vuliagmeni (görög) 11-7 (3-2, 3-0, 2-3, 3-2)
a magyar csapat gólszerzői: Tóth M. 3, Manhercz, Csacsovszky 2-2, Várnai, Bundusch, Erdélyi, Salamon 1-1

A Szolnok a harmadik helyen végzett a férfi vízilabda Bajnokok Ligája olaszországi selejtezőtornáján: a magyar csapat a vasárnapi helyosztón 14-6-ra nyert a spanyol CN Barcelona ellen. Mivel BL-főtáblára jutásért csak a csoportgyőztesek játszhattak, így ennek a találkozó a tétje mindössze annyi volt, hogy az Eurokupában milyen kiemelése lesz az együttesnek.
    
    Eredmény, BL-selejtező, A csoport (Siracusa):
    a 3. helyért (Siracusa):
Szolnoki Dózsa-CN Barcelona (spanyol) 14-6 (4-1, 4-1, 1-1, 5-3)
a magyar csapat gólszerzői: Filipovic, Konarik, Angyal 3-3,  Nagy Á. 2, Szeghalmi, Kovács Ge., Drasovic 1-1

Úszás: A Jakabos Zsuzsannával felálló címvédő Energy Standard nyerte a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) első elődöntőjét. A Kapás Boglárkát, Telegdy Ádámot és Késely Ajnát is foglalkoztató NY Breakers a negyedik lett, így nem lesz ott a jövő heti fináléban. Másodikként a London Roar ment tovább, a harmadik a Tokyo Frog Kings lett.
    A rövidpályás viadalon a magyarok közül Jakabos 200 méter pillangón a negyedikként zárt, ugyanebben a számban Kapás ötödikként csapott a célba. Négyszáz méter vegyesen Jakabos hatodik, Kapás nyolcadik lett, míg Telegdy 100 méter háton hetedikként végzett.
    Vasárnap megszületett a második világcsúcs is az ISL idei kiírásában, ráadásul a brit Adam Peaty 100 méter mellen Cameron van der Burgh 2009-es cáparuhás, 55.61 másodperces rekordját faragta le 55.49 másodpercre.
    Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend.    
    Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően - ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor pontokat rabolhat a többiektől -, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig - amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny - akár triplázni is lehet.
     A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan "buborékban" kell élniük. Tíz fordulót rendeztek az alapszakaszban, az elődöntők után a négycsapatos fináléra jövő hétvégén kerül sor.

Torna: A nőknél Kovács Zsófia triplázott, a férfiak mezőnyében Mészáros Krisztofer duplázott vasárnap, a tornászok mesterfokú országos bajnokságának zárónapján. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia gerendán, talajon és felemáskorláton is a legmagasabb pontszámot érte el a zárt kapus győri versenyen, az ugrás fináléjában pedig Bácskay Csenge győzött.
    "Eredetileg négy szeren indultam volna a szerenkénti döntőben, de végül az ugrást visszamondtuk, és csak három szerre kellett koncentrálnom. Elégedett vagyok az eredményekkel" - mondta Kovács, a Dunaferr SE sportolója, aki összesen négy aranyérmet szerzett a mesterfokú bajnokságon.
    Mészáros Krisztofer úgy értékelt, több gyakorlatából is ki tudta hozni a maximumot.
    "A zárónapon az ugrás mellett sikerült a nyújtó is. Igaz, utóbbi nem volt tökéletes, de elég volt a győzelemhez" - tette hozzá a Győri AC tornásza, aki öt elsőséggel zárt.
    Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke kiemelte, hogy minden résztvevő betartotta a járványügyi előírásokat a háromnapos viadalon.
    "Jó volt látni a versenyzőket, hogy mennyire élvezték azt, hogy megmérettettek. A szombathelyi világkupán többjüknél lehetett érezni kisebb bizonytalanságokat a hosszú kihagyás miatt, a két héttel ezelőtti országos bajnokságon, majd a mesterfokú bajnokságon bizonyított a mezőny" - jelentette ki a lólengés 1976-os és 1980-as olimpiai bajnoka.
 
    Eredmények, szerenkénti döntők, férfiak:
    ugrás:
1. Mészáros Krisztofer (Győri AC) 13,775 pont
2. Kardos Botond (Győri AC) 13,150
    korlát:
1. Kardos 13,800
2. Vecsernyés Dávid (BHSE) 13,350
3. Csorvási Soma (BHSE) 12,700
    nyújtó:
1. Mészáros 12,500
2. Dobrovitz Ádám (KSI) 12,350
   Csorvási 12,350
     nők:
       ugrás:
1. Bácskay Csenge (Postás SE) 13,400
2. Maráczi Fruzsina (Delfin SI SE) 12,725
3. Schermann Bianka (MTK Budapest) 12,675
    felemáskorlát:
1. Kovács Zsófia (Dunaferr SE) 14,000
2. Makovits Mirtill (Dunaferr SE) 12,900
3. Schermann 12,550
    gerenda:
1. Kovács Zs. 13,900
2. Mayer Gréta (Dunaferr SE) 13,250
3. Makovits 11,950
   Schermann 11,950
    talaj:
1. Kovács Zs. 13,150
2. Böczögő Dorina (MTK Budapest) 12,900
3. Székely Zója (Postás SE) 12,600

   Kézilabda: Elhalasztották a MOL-Pick Szeged csütörtöki mérkőzését, amelyre a norvég Elverum HB otthonában került volna sor a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hetedik fordulójában. Az európai szövetség honlapja szerint a koronavírus-járvány miatti nehézségek következtében kellett elhalasztani a találkozót, ugyanis a norvég hatóságok rendkívül megszigorították a beutazást.
    A halasztás miatt a szegediek szerdán az SBS-Eger együttesét fogadják NB I-es mérkőzésen.
    A Szegednek korábban már a Paris Saint-Germain, a Vardar Szkopje és a Flensburg-Handewitt elleni csoportmeccsét is el kellett halasztania, és három mérkőzés után pont nélkül áll csoportja utolsó helyén. A válogatott Máthé Dominikot is foglalkoztató Elverumnak négy meccs után két pontja van. A magyar és a norvég csapat szegedi találkozójára jelen állás szerint november 26-án kerül sor.

Kerékpár: Csengői Bálint 18. helyen zárt az egy kilométeres időfutamban a plovdivi pályakerékpáros Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.  A kvalifikációban a magyar kerékpáros 1:05.816 perces időt tekert, ez a 18. idő volt a 19 induló közül. Így nem került be a nyolcfős döntő mezőnyébe, amelyben a cseh Tomas Babek volt a leggyorsabb. Az ötnapos kontinensviadal legelőkelőbb magyar helyezéseit Lovassy Krisztián szállította, aki omniumban és a pontversenyben is tizedik lett.

    férfi 1 kilométeres időfutam, Európa-bajnok:
    --------------------------------------------
   Tomas Babek (Csehország) 1:00.517 perc
2. Ethan Vernon (Nagy-Britannia) 1:00.999
3. Jonathan Milan (Olaszország) 1:01.009
...18. Csengői Bálint a kvalifikációban 1:05.816-ot tekert