• 2024 03 19

EUROfória

Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra

A magyar labdarúgó-válogatott története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra, mivel a pótselejtező csütörtöki döntőjében a hajrában fordítva 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot a Puskás Arénában.

Amikor Szoboszlai Dominik elindult az izlandi kapu felé a hosszabbítás második percében, senki sem emlékezett már arra a finnek elleni Nemzetek Ligája meccsre, amikor Marco Rossi először ült a válogatott kispadján. Talán arra sem, mi előzte meg a Rossi-korszakot, azaz hogyan lett szövetségi kapitány az olasz mester. 

Mert Szoboszlai csak ment és ment és a maga 20 évének legtökéletesebb egyszerűségével eldöntötte a  mérkőzést. A magyar válogatott nyert, úgy ahogyan elveszteni szokta a meccseit, és kijutott az Európa-bajnokságra. Mondhatom ezt azért, mert míg az Európa-bajnoki selejtezőkön a valóban sorsdöntő találkozókon, mint a szlovákok ellenin oda-vissza, vagy a cardiffi találkozón kikaptunk, addig ezen az őszön nem remegtek meg a lábak. 

A magyar labdarúgó-válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, mert megérdemelte. Tegyük hozzá végül egy olyan csoportból, amelynek négy tagja (Horvátország, Wales, Szlovákia és a mieink) is ott lesznek a kontinenstornán.

A 2016-os Európa-bajnokság előtt készült az izlandi futball-csodáról egy dokumentumfilm. Ami pontosan bemutatta, hogyan gondolkodnak ők a modern futballról és hogyan lehet összerakni egy sikeres csapatot nem világsztárokból. Marco Rossi mintha ezt mutatta volna be a magyar közegben. 

Csányi Sándornak volt mellényúlása kapitányi poszton, de Rossi telitalálat volt. A Honvéddal aratott bajnoki címe már megmutatta azt, hogyan tud egy minimális költségvetésű egüttesből magyar aranyérmest faragni, de a válogatott, ahol nem napra-napra kell dolgozni, egészen más dolog. 

Rossi következetes volt a válogatott játékában és a játékosok kiválasztásában is. Az értékrend és az értékek a helyükre kerültek. Lehetett kritizálni a szövetségi kapitányt, de a fontos sarokkövek állandóak voltak. Ami meghozta az eredményt. Nyilván szerencséje is volt, hiszen lássuk be Willi Orban vagy Loic Nego szintű játékossal erősíteni a válogatottat nem mindenkinek adatik meg. De egy olyan csapatot láthattak a nézők, amelyik következetesen játszotta a játékát és volt türelme azt játszani a 95. percig. Egy olyan csapatot, ahol vannak hibák, hiszen Gulácsi 5 évente csinál ekkora bakit, mint az első gólnál, de ezt a válogatott csapatszinten javítja ki. 

Ez az ősz pedig azt mutatja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott hatalmasat lépett előre. Eredményességben és játékban. Mindezt úgy, hogy tudja, hol van a helye. Hiszen például az oroszországi döntetlen után Rossi volt az első, aki elismerte, hogy a gárdának szerencséje volt Moszkvában. 

Budapesten viszont nem. Nego, majd Szoboszlai is beírta magát a magyar labdarúgás történelmébe. A válogatott pedig negyedszer is ott lehet majd az Európa-banokságon. A meccs összefoglalóját pedig nagyon sokáig fogja nézni mindenki. Vagyis olyan sokáig nem. Hiszen két nap múlva már Nemzetek Ligája meccsek, és ne feledjük, az Eb-pótselejtező lehetőségét pontosan a Nemzetek Ligája szereplés adta meg. Marco Rossi ezt már pontosan tudta akkor és valószínűleg tudja ezt most is a karanténban.

Európa-bajnoki pótselejtező, A divízió, döntő:
Magyarország-Izland 2-1 (0-1)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)
sárga lap: Szalai A. (63.), illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (95.)

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) - Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai

Izland: Halldorsson - Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson - Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) - Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)