• 2024 04 24

Győzelem Bulgáriában

Magyarország versenyben maradt az Európa-bajnoki részvételért

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re győzött Bulgária vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező csütörtöki elődöntőjében, így már csak egy mérkőzést kell nyernie az Eb-részvételért.

Marco Rossi szövetségi kapitányságának - nyugodtan mondhatjuk - legfontosabb mérkőzését játszotta a magyar válogatott Szófiában. A tét az Eb-részvétel volt, vagyis annak csak az első lépcsője. Ugyanis a pótselejtező elődöntőjében Bulgária ellen győznie kellett a magyar csapatnak, hogy azután novemberben játszhasson az Izland-Románia párharc továbbjutójával. 

Szoboszlai kényszerű távolléte miatt, Kalmár lépett elő kezdővé és az első negyedórában az ismét új összeállításban pályára lépő magyar válogatott nem mutatott semmit. Igaz a házigazdák sem, a 3 ezer hazai szurkoló előtt. Aztán a szófiai esőben a 16. percben szöglethez jutott a vendéggárda, Kalmár beívelt, Orbán pedig testtel besodorta a kapuba a labdát. Az első félidő egyetlen magyar helyzetéből gól lett tehát. Ugyan a videóbírón is megnézték az esetet, de a gólt nem vonták vissza. 

A következő támadásból rögtön egyenlíthetett volna Bulgária, de Gulácsi a léc alól kitornászta a labdát. A félidő további részében is támadtak a bolgárok, miközben a mieink támadójátéka meglehetősen gyenge volt. Az, hogy nem egyenlítettek ki a fehér mezes hazaiak nagyobb részben Gulácsinak volt köszönhető, aki kétszer is lábbal védett. Az első játékrész utolsó percében Krajev sarkalásánál egészen parádésan hárított. 

Az első félidő hajráját éppen megúszta a magyar csapat, a második félidő elejét pedig remekül kezdte. Kalmár a meccs nyerő embere lett, miután rögtön a fordulás után szabadrúgásból megszerezte a második magyar gólt. A bolgárok ekkor érezhették a most vagy soha pillanatot, mert rohamozni kezdtek. Az 55. percben büntetőhöz is jutottak. Lang ellen ítélt tizenegyest a lengyel bíró. Aztán amikor Nedelev már nekifutott volna a tizenegyesnek, a videószobából jelezték, a büntető nem büntető, csak szabdrúgás, éppen a 16-os vonaláról. Krajev lövése viszont fölé ment. Atán jött Jomov, aki szintén rosszul célzott. Majd Marco Rossi győztes cseréi. Debütált Nego, beállt Hangya és Nikolics, azaz a székesfehérvári trió. Nem is akárhogyan. Ugyan Hangya előbb majdnem összehozott egy tizenegyest, de ezt megúszta a csapat. A túloldalon viszont kiharcolt egy helyzetet, amit beadással tudott befejezni. éppen Nikolics fejére varázsolta a labdát, aki megszerezte a harmadik magyar gólt. 

Hiába dőlt el a már ekkor a meccs, a bolgárok még nem tekintették befejezettnek. Gulácsinak kellett védenie Nedelev lövését, majd a hajrában Jomov megszerezte a szépítő gólt. Igaz ez már nem osztott és nem szorzott. 

A magyar ladarúgó válogatott 3-1-re győzött Bulgáriában. Nem jó játékkal, de nagyon eredményesen focival. A Rossi csapat eddigi idegenbeli mérlegén sokat javítva. A másik ágon Izland 2-1-re legyőzte Romániát, így eldőlt, hogy az északiak érkeznek majd novemberben Budapestre, hogy egy meccsen megmérkőzzenek az Eb indulás jogáért. 

Eb-pótselejtező, A divízió, elődöntő: Bulgária-Magyarország 1-3 (0-1)
Szófia, 2000 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Jomov (89.), illetve Orbán (17.), Kalmár (47.), Nikolics (75.)
sárga lap: Lang (55.), Gazdag (88.)

Bulgária: Ilijev - Cicinho, Terzijev, Bozsikov, Nedjalkov - Karabeljov, Malinov - Karagaren (Deszpodov, 58.), Nedelev, Ivanov (Jomov, 31.) - Krajev (Jankov, 80.)

Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola (Botka, 82.), Sigér, Nagy (Gazdag, 82.), Holender (Nego, 70.) - Kalmár (Hangya, 70.) - Szalai Á., Sallai (Nikolics, 59.)