• 2024 04 25

Fucsovics búcsúzott Párizsban

Minimális volt a különbség

Fucsovics Márton négy szettben kikapott a 13. helyen kiemelt orosz Andrej Rubljovtól a francia nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Rubljovnak volt miért visszavágnia, hiszen Fucsovics legyőzte őt az emlékezetes világcsoportba jutásért vívott Davis Kupa-párharcon. Akkor ötjátszmás csatát vívtak a felek. Most négy szett alatt győzött a világranglista 15. orosz. De menjünk sorjában. Fucsovics jól kezdte a mérkőzést, break-kel nyitott, ám több vitatott ítélet után egyenlített Rubljov. Rövidítésbe torkollott az első játszma, amit 1-3-ról nyert meg a magyar. A kiegyenlített csata szemerkélő esőben folytatódott, Fucsovics kiválóan irányított az alapvonalról, és váratlan ritmusváltásokkal hozta zavarba Rubljovot. Ennek eredményeként 3:1-re meglépett, majd egy 14 labdamenetes szervagémben 4:1-re növelte az előnyt. Nemsokára, 5:3-nál ismét a játszmáért szervált, és bár csak két labdára volt tőle, a moszkvai rivális ezúttal is break-elt. Rubljov nem állt meg, ismét elvette Fucsovics adogatását, és sorozatban öt nyert game-mel hozta a szettet.
Bő két óra elteltével jöhetett a harmadik felvonás, az ellenfél break-labdánál kettős hibát ütött, csakhogy 3:1-nél Fucsovics egymás után három játékot vesztett. A hullámzó szett ötödik break-jét követően Rubljov 5:4-nél szervált, és ekkor már élt a lehetőséggel, így 2 óra 53 percnél már ő volt szettelőnyben.
A negyedik játszmában mindketten összeszedték magukat, 5:4-ig mindenki hozta saját adogatójátékát. Ekkor Fucsovics három break-labdához, és szettlabdához is jutott, de nem tudott élni velük. Az újabb tie-breakben már az orosz volt jobb, így 3 óra 53 perc után ő vonult le győztesen a pályáról.
A 28 éves Fucsovics a jövő héttől így is visszatér a top 50-be a világranglistán.

Francia nyílt teniszbajnokság, Roland Garros, nyolcaddöntő:

Andrej Rubljov (orosz, 15.)-Fucsovics Márton (63.) 6:7 (4-7), 7:5, 6:4, 7:6 (7-3)