• 2023 02 08

Vecsernyés bronzérmes a szombathelyi VK-n!

Jó magyar eredmények a hosszú kihagyás ellenére

A hosszú kényszerszünet után végre bersenyen mérethették meg magukat a legjobb magyar tornászok a nemzetközi mezőnyben. A Szombathelyi világkupa komoly mezőny gyűlt össze.

A világverseny utolsó napján Vecsernyés Dávid dobogóra tudott állni, miután a nyújtó döntőjében harmadik lett. A nyújtó finálé másik magyarja, Kardos Botond a nyolcadik helyen zárt. A VK-arany a horvát világbajnok Tin Srbicé lett. Vecsernyés Dávid realista nyilatkozatot adott az eredményhirdetés után. „Tudtam, hogy a horvát és a kazah ellenfeleim anyagerős gyakorlatokkal érkeztek, ezért ha ők megcsinálják azt, amit tudnak, akkor is felférhetek a dobogóra. Örülök, hogy harmadikként tudtam zárni Szombathelyen” – nyilatkozta a Magyar Torna Szövetség Sajtócsapatának az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid.

Kardos Botond hosszú sérülés után tért vissza, a nyújtó mellett pedig korláton is döntőzött, és negyedik lett. „Sajnos leestem a nyújtóról, de még nem is érzem magam százszázalékos formában. Célom az, hogy a lehető legjobban felkészüljek az Eb-re. A korláton elért eredményemnek nagyon örülök, közel voltam a dobogóhoz.” – mondta a verseny után.

Bácskay Csenge gerendán a negyedik helyen végzett. „Eredetileg versenyen kívül indultam volna, Kovács Zsófi kiesése miatt kerültem be a VK-keretbe. Örülök, hogy mindhárom szeren döntőztem, a gerendagyakorlatom különösen jó lett, nem véletlen, hogy itt értem el a legjobb helyezést” – mondta.

Makra Noémi két szeren volt döntőben vasárnap: talajon 5., gerendán 6. lett. „Úgy gondolom, hogy kihoztam a maximumot magamból, azt, amit jelenleg tudtam. Nagyon régen versenyeztünk nemzetközi mezőnyben és jó, hogy ezt most hazai környezetben tehettük” – nyilatkozta Makra Noémi. Székely Zója talajon hetedikként zárt. A fiatal tehetség a verseny után a kiemelte, hogy bár a talaj nem tartozik a kedvencei közé, igyekezett a lehető legtöbbet nyújtani ezen a szeren is.

Draskóczy Imre, a nők szövetségi kapitánya elismerően nyilatkozott Dévai Boglárka teljesítményéről. „Több kemény műtéten van túl. Ilyen visszatérést remélt gondolom. Összességében mindenki megmutatta, hogy hol tart jelenleg. Örülök, hogy több döntős produkció is volt.” – értékelt a szövetségi kapitány.

Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya elégedetten összegzett. „Hosszú kihagyás után mindenki odatette magát. Erre a VK-ra rendszerint csúcsformában szoktunk megérkezni, ez most nem így volt, de jó volt látni ismét a mieinket nemzetközi mezőnyben. Folytatjuk a felkészülést, hiszen ha minden jól megy, akkor az Eb következik még ebben az évben” – mondta a férfiak szövetségi kapitánya.

Magyar eredmények és pontszámok:
Korlát
    - Kardos Botond – 4. (13.900)

Nyújtó
    - Vecsernyés Dávid – 3. (14.000)
    - Kardos Botond – 8. (11.650)

Gerenda
    - Bácskay Csenge – 4. (12.000)
    - Makra Noémi – 6. (11.900)

Talaj
    - Makra Noémi – 5. (12.200)
    - Székely Zója – 7. (11.500)

Fotók: MATSZ/Freschli József