• 2024 04 25

Győzelem Belgrádban is

Zsinórban harmadik idegenbeli mérkőzését nyerte meg a Rossi csapat

A magyar labdarúgó-válogatott az újonc Könyves Norbert góljával 1-0-ra nyert Szerbia vendégeként vasárnap a Nemzetek Ligája harmadik fordulójában.

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön túljutott a hét nehezén, gondolhatta ezt bárki, ránézve Marco Rossi csapatának belgrádi összeállítására. Hiszen a szófiai kezdőhöz képest öt helyen változtatott a kapitány és ebből egy volt csak a kényszerű módosítás. Sallainak ugyanis vissza kellett térnie klubcsapatához a megállapodás szerint. Sőt a válogatott egy újoncot is avatott Könyves személyében.
Az azonban már az első perctől kiderült, hogy a magyar csapat nem tekint csak edzőmérkőzésként a Nemzetek Ligája csoportmeccsre. Nem véletlenül, hiszen az európa-bajnoki pótselejtező lehetőségét is anno ebből a sorozatból sikerült kiharcolni két éve.
Az önálló Szerbia elleni az első meccsen aztán a debütáló Könyves kerülhetett volna helyzetbe rögtön a találkozó elején, hogyha jól tudja átvenni a labdát a 16-oson belül. Az első valamirevaló lövést a 11. percben Gudelj mutatta be, ezt azonban Gulácsi könnyen fogta. A nézők nélküli találkozó közepes iramban döcögött, egyik csapat sem tudott a másik felé nőni, de a magyar csapat egyértelműen harcosabb volt, aminek a 20. percben meg is lett az eredménye. Kalmár labdát szerzett a magyar kapu előterében, a gyorsan felfejlődő támadás végén a szerb védők egymásra vártak és rosszul passzoltak. A válogatott újonca Könyves, pedig a védők és a kapus elől elkaparta a labdát, majd az üresen maradt kapuba helyezett. A gól után sem találta a ritmus a házigazda együttes, ugyan Tadic lövését védenie kellett Gulácsinak, de túloldalon Kalmár távoli lökete is munkát adott a kapusnak. A közeli jövő szempontjából pedig mindenképpen biztató volt, hogy az utolsó három meccsel ellentétben az első félidő utolsó negyedóráját nem uralta az ellenfél, így nem jutott helyzetig a piros mezes hazai gárda.
A fordulás után egy csendesebb 10 perc következett, aztán beindultak a szerbek. Egy támadáson belül előbb Gacsinovics, majd Pavlovics került gólhelyzetbe. Marco Rossi nem is várt, beküldte Orbant, megerősíteni a védelmet. A 61. percben pedig Holender eldönthette volna a meccset. Kalmár ugratta ki Nikolicsot, aki tökéletesen passzolt át az üresen érkező Holendernek, ő viszont kapásból 10 méterről nem találta el a kaput. Ez a ziccer később majdnem megbosszulta magát. Hiszen a 75. percben egy majdnem tökéletes szerb kontra futott a pályán, amelynek végén Jovics becsúszva a kapufára rúgta a labdát. Itt már minden magyar verve volt. De gól nem született, ahogy Vlahovics fejesénél sem. A 82. percben Szalai Attila is kapura fejelt, azonban a próbálkozásában nem volt erő. Jött csereként Szalai Ádám, Nego és jött Schafer is. Utóbbi szerencsére érkezett akkor is, amikor Gudej szabadrúgásánál Gulácsiról kipattant a labda, de Schafer mentett. A 88. perc Szalai Attila kezezésénél tizenegyest reklamáltak a szerbek, de a svájci bíró mutatta, hogy testet ért csak a labda. Az utolsó kapura lövés Lukicsé lett, de ebből sem született gól. A magyar válogatott 1961 óta először nyert Belgrádban. A majd 60 év utáni siker pedig azt jelenti, hogy továbbra is tartja a Nemzetek Ligájában csoport második helyét a gárda a B osztályban. Az oroszok nem tudták legyőzni Törökországot, így a hét pontos szbornaja mögött a mieinknek hat pontjuk van. A törököknek 2, míg a szerbeknek egy.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 3. forduló: Szerbia-Magyarország 0-1 (0-1)
Belgrád, v.: Sandro Schärer (svájci)
gólszerző: Könyves (20.)
sárga lap: Pavlovic (48.), Lukic (81.), illetve Gazdag (36.), Nagy Á. (69.) Szalai A. (73.), Kalmár (76.)

Szerbia: Predrag Rajkovic - Stefan Mitrovic, Nikola Milenkovic, Strahinja Pavlovic - Mijat Gacinovic (Dusan Vlahovic, 66.), Nemanja Gudelj, Dusan Tadic, Luka Milivojevic (Sasa Lukic, a szünetben), Filip Mladenovic - Luka Jovic, Adem Ljajic (Nemanja Radonjic, a szünetben)


Magyarország: Gulácsi Péter - Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila - Bese Barnabás (Willi Orbán, 56.), Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Gazdag Dániel (Schäfer András, 77.), Hangya Szilveszter (Holender Filip, a szünetben) - Nikolics Nemanja (Loic Nego, 76.), Könyves Norbert (Szalai Ádám, 64.)