• 2024 04 19

Kiesett a Fehérvár FC

Nem sikerült a bravúr Belgiumban

A Standard Liege hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a MOL Fehérvárt csütörtökön a labdarúgó Európa-liga utolsó, negyedik selejtezőkörében, így a belga csapat jutott főtáblára, a magyar pedig kiesett.

Fél órán keresztül az történt a Standard Liege-Fehérvár FC találkozón, amit a vendégegyüttes akart, ezt bátran ki lehet jelenteni. Egy remek kontratámadás végén Nikolics tökéletesen oldotta meg a feladatát és vezetéshez jutatta a magyar ezüstérmest már a 10. percben. De ezután is azt történt a pályán, amit Márton Gábor csapata szeretett volna. A Fehérvár jól zárt vissza és bátran kontrázott, ha Petrjak jobb megoldást választ lehetett volna 2-0 is az eredmény. A Standard a 37. percben alakította ki első igazi helyzetét, ekkor Kovácsik volt bizonytalan egy szabadrúgás után, de a védők tisztáztak. Az első 45 perc végén aztán már jöttek a belga rohamok, de eredmény nem lett belőle. Így amikor pihenőre vonultak a csapatok az Európa-liga play-off meccsén, a Fehérvár állt nyerésre. 

Aztán a fordulás után a Standard megmutatta, hogy az utóbbi kilenc évben miért volt ott hatszor a második számú európai kupa főtábláján. No meg azt is, hogy annak ellenére, hogy a csapat összetétele változott, de a tavaly hazai pályán Arsenal ellen elért döntetlen és Frankfurt elleni győzelem nem volt véletlen. Gavory az 51. percben egy távoli, de jól eltalált lövéssel egyenlített. Innen pedig inkább csak az volt a kérdés, hogy a magyar együttes kihúzza-e a hosszabbításig. Ugyanis az első félidő jó játéka után, csak az ellenfél támadásainak a tördelése volt a cél, de ebbe is belefáradt a Fehérvár. 

A meccset két büntető döntötte el. Előbb Musliu, majd Nego szabálytalankodott tizenegyest érően. Ezúttal pedig Kovácsik bravúrja sem segített. Amallah a 75. percben vezetéshez jutatta a házigazdát büntetőből, amely ezután azt a játékot játszhatta, amelyet korábban a piros-kékek. A második tizenegyes már egy kontra végén született a hajrában, Amallah ezúttal sem hibázott, így 3-1-re győzött a Standard és teljesen megérdemelten jutott fel az EL-főtáblájára. 

A Fehérvár három győzelem után ezúttal sem vallott kudarcot. De ezúttal az egymérkőzéses párharc a Standardnak hozott szerencsét. A székesfehérvári együttes pedig annyit bizonyított, hogy Márton Gábor irányításával jó úton halad. Hogy ez az út bajnoki aranyig vezethet-e? Nos erre a kérdésre valószínűleg csak májusban kapunk választ. 

Európa-liga, selejtező, 4. (utolsó) forduló: Standard Liege (belga)-MOL Fehérvár FC 3-1 (0-1)
Liege, zárt kapuk mögött, v.: Collum William (skót)
gólszerzők: Gavory (51.), Amallah (77., 85., mindkettőt 11-esből), illetve Nikolics (10.)
sárga lap: Muleka (22.), Laifisz (30.), illetve Hangya (70.), Musliu (77.), Stopira (85.), Nego (93.)

Standard Liege: Bodart - Fai, Vanheusden, Laifisz (Dussenne, 59.), Gavory - Bokadi (Balikwisha, a szünetben) - Raskin, Amallah, Cimirot - Carcela (Shamir, 82.), Muleka

MOL Fehérvár FC: Kovácsik - Bolla, Musliu, Stopira, Fiola - Nego, Houri (Hodzic, 88.), Nikolov, Hangya - Nikolics (Zivzivadve, 65.), Petrjak (Bamgboye, 63.)