• 2024 05 03

A vírus fogságában

A nap sporthírei - 2020. 10. 01.

Elmaradó meccsek, újrakezdő csapatok. Október első napjának krónikája.

Kézilabda: Több kerettagnál is pozitív eredményt hozott a magyar férfi kézilabda-válogatott összetartását megelőző koronavírusteszt, így a szakmai stáb döntése értelmében a péntektől vasárnapig tervezett edzésnapok elmaradnak - adta hírül a magyar szövetség. A válogatott Budaörsön vett volt részt összetartáson, mivel játékosai több mint kétszáz napja nem gyakoroltak együtt. A csapatra novemberben Spanyolország és Horvátország ellen Eurokupa-mérkőzések várnak, januárban pedig az egyiptomi világbajnokságon szerepel.

Koronavírus-fertőzés miatt soron következő három bajnoki mérkőzését elhalasztotta a Grundfos Tatabánya férfi kézilabdacsapata. Az együttes közösségi oldalának tájékoztatása szerint néhány játékosuk megfertőződött, ezért a MOL-Pick Szeged, a Telekom Veszprém és a Csurgói KK elleni összecsapásokra későbbi időpontokban kerül sor. A klub bejelentette, azonnal felfüggesztették az edzésmunkát és a teljes keret tíz napig tartó hatósági karanténba vonult.

Jégkorong: Elmarad a jégkorong Erste Ligában érdekelt MAC HKB Újbuda soron következő két mérkőzése. A klub csütörtöki bejelentése szerint a csapatban tapasztalt megbetegedések és sérülések miatt az együttes a pénteki és a vasárnapi napon nem tud a szükséges 13 plusz 1 fővel kiállni.
    Így a pénteki Sport Club Csíkszereda, valamint a vasárnapra jelzett Corona Brasov Wolves elleni találkozókat később rendezik.
    A magyar szövetség honlapján közölte, hogy szintén elmarad a vasárnapra tervezett Fehérvári Titánok-Csíkszereda győri összecsapás, mivel előbbi együttes a kimutatott Covid-19 pozitív esetek, valamint a járványügyi intézkedések következtében még nem tud a szükséges létszámmal kiállni.

Cselgáncs: A francia sztár, Teddy Riner is jön az október 23. és 25. között sorra kerülő budapesti cselgáncs Grand Slam-versenyre. A judoinfo.hu portál híradása szerint a francia szövetség nevezte a 31 éves, nehézsúlyú klasszist a Papp László Sportarénában sorra kerülő viadalra. Az olimpiai kvalifikációs versenysorozat Budapesten indul újra, de a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) a múlt héten jelezte, október elején válik véglegessé, hogy a körülmények lehetővé teszik-e a viadal megrendezését. Az IJF szigorú járványügyi protokollt dolgozott ki, amely kizárja a fertőzés lehetőségét, de a rendezéshez szükség van a magyar kormány jóváhagyására is.
    A nevezések mindenesetre elkezdődtek, és már 34 ország 248 dzsúdósának érkezett meg az akkreditációs kérelme. A kétszeres olimpiai, tízszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Riner mellett várhatóan ott lesz a mezőnyben a csehek olimpiai aranyérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozója, Lukas Krpalek is.
    A budapesti "nyitány" után a tervek szerint november 19-21-én Prága ad otthon a felnőtt Európa-bajnokságnak, január elején Dohában pedig a Mesterek Tornáját rendezik meg.

Lovassport: Magyarországot három versenyző, Dobrovitz József, Papp János és Vida József képviseli a hollandiai Valkenswaardban jövő hétvégén sorra kerülő négyesfogathajtó-világbajnokságon. "Ilyen vb-t még nem rendeztek, szokatlan feltételekkel és körülmények között fog versenyezni a nemzeti válogatott. A nagyon sok világ- és Európa-bajnokságot megjárt, sokszoros magyar bajnok Dobrovitz József szerepeltetéséhez nincs mit hozzáfűzni, míg Papp János és Vida József a jövőt képviselik. Elsősorban nemzetközi versenytapasztalatot lehet és kell is gyűjteniük, mivel a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon ott lehet a helyük" - fogalmazott a magyar szövetség hírlevelében Tóth Tamás szakvezető, aki egyéniben a sorozatban ötször aranyérmes ausztrál Boyd Exellt tartja toronymagasan esélyesnek.
    A magyarok közül a legvérmesebb reményei a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitznak lehetnek, ő a legjobb hatban szeretne zárni a 13 ország 35 hajtóját felvonultató mezőnyben.
    A vb-t eredetileg szeptember elején a szintén hollandiai Kronenbergben rendezték volna, azonban a koronavírus-járvány miatt módosították a helyszínt és az időpontot is. Az eseményen jövő pénteken rendezik a díjhajtást, szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a vb.

Kézilabda: Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) csütörtökről péntekre halasztotta a férfi Európa-liga csoportkörének sorsolását. Az EHF honlapjának beszámolója szerint a sorsolás technikai lebonyolításáért felelős egyik beszállítójuk munkatársainál koronavírus-fertőzés gyanúja vetődött fel. Az eseményt azért halasztották el pénteken délelőtt 11 órára, hogy addig elvégezzék a szükséges teszteket az érintetteken.
    A 24 csapatot négy csoportba sorsolják majd, mindegyikből az első négy jut a nyolcaddöntőbe.
    A magyar csapatok közül a Grundfos Tatabánya KC a főtáblán kezdi meg szereplését a második számú európai kupasorozatban, a Balatonfüred és a Gyöngyös viszont a selejtező második fordulójában búcsúzott.