• 2024 03 28

Tudod, hogy van bocsánat

A nap legfontosabb sporthírei - 01.09.

Marco Rossi meg tud bocsájtani, ismét elismerték Hosszú Katinkát és Póta nem lesz ott az olimpiai selejtezőn. Ez történt az év második csütörtökén.

Labdarúgás: Marco Rossi már az Eb-pótselejtezőre készül, így Spanyolországban végiglátogatja az ott edzőtáborozó csapatokat. Csütörtökön a MOL Fehérvár FC-nél vendégeskedett és ha már ott járt, akkor tisztázta egy korábbi félreértését. Rossi még a selejtezők alatt nyilatkozott úgy, hogy amíg ő kapitány lesz, addig Hangya Szilveszter nem lesz válogatott. Nos az állítólagos félreértést tisztázták, így a székesfehérváriak játékosának ismét szabad az út a nemzeti csapatba. 

A szövetségi kapitány az esetről így nyilatkozott az mlsz.hu-nak: Mindig őszintén el szoktam mondani a véleményem, és ez ebben az esetben is így történt. Most azonban személyesen tisztáztuk Szilveszterrel, hogy félreértettük egymást, ezért alakult ki ez a helyzet, amit most megbeszéltünk és lezártunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha Szilveszter megfelelő teljesítményt nyújt a klubjában, akkor ismét számításba fogom venni a válogatott keretének kialakításánál. 

Marco Rossi számára a védelem megszervezése nagyon fontos lehet majd a pótselejetezőkön, hiszen Willi Orbán egészen biztosan nem lehet majd ott a válogatottban márciusban a sérülése miatt. 

Tenisz: Fucsovics Márton a negyeddöntőben vereséget szenvedett a dohai ATP-tornán a szerb Miomir Kecmanovicstól 6:2, 6:0 arányban. Az első szettet kevesebb, mint 40 perc nyerte a világranglista 62. helyén álló szerb, majd a folytatásban is egyértelműen jobb volt. A második játszmában már az eső is eleredt, így Fucsovics, ha a meccset el is vesztette, de fontos, hogy sérülés nélkül megúszta az év első tornáját. A magyar teniszező a selejtezőből indulva jutott el a legjobb nyolcig és ezzel a teljesítményével a jövő heti világranglistán a 65. hely környékére lép előre. 

Röplabda: A Vasas vezetőedzője a lengyel Jakub Gluszak lett a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. A Vasassal az előző szezonban bajnokságot nyert, majd Bajnokok Ligája főtáblára jutott idén őssze. Az előző szövetségi kapitány, Jan De Brandt október végén távozott. A magyar válogatott májusban az Európa-ligában, augusztusban pedig Európa-bajnoki selejtezőn szerepel.

Kosárlabda: Europen Woman Basketball League-ben a PINKK Pécsi 424 utolsó csoportmeccsén 80-66-ra legyőzte a Dinamo Moszkvát, de így sem jutott be a rájátszásba.

Labdarúgás: Az orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint Kassai Viktor lett a távozó Alekszandr Jegorov utódja az orosz játékvezetők szakmai vezetőjeként.

Asztalitenisz: Póta Georgina nem vállalja a szereplést az asztaliteniszezők január 22-26-án sorra kerülő csapat olimpiai világselejtezőjén. Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány döntése alapján Fazekas Mária szerepel majd helyette. Póta, a világranglista 38. helyezettje decemberben jelentette be, hogy gyermeket vár, ezért a tokiói játékokat biztosan kihagyja, de a selejtezős szereplést akkor még nem zárta ki. Az olimpián mindkét nemnél 16 csapat indulhat, a világselejtezőből kilenc együttes kvalifikálja magát, a magyar női együttes az utóbbi viadalon kiemelt lesz. Portugáliában Fazekason kívül Madarász Dóra, Pergel Szandra, Hartbrich Leonie és Nagyváradi Mercédesz alkotja majd a csapatot.

Úszás: Hosszú Katinkát és Rasovszky Kristófot is az elmúlt év legjobbjának választotta a vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN). Hosszú Katinka az úszó hölgyeknél lett első, a férfiak ugyanezen kategóriájában Milák Kristóf a második helyen végzett. A vízilabdázók között a hölgyeknél Keszthelyi Rita második, a férfiaknál Vámos Márton a negyedik lett a szavazáson.

Kézilabda:  Megújul az elitképzés a magyar kézilabdasportban, hat helyszínen jönnek létre akkreditált akadémiák idén, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) emellett akadémiai alközpontok kiépítését is tervezi a jövőben.  Az MKSZ csütörtöki közleménye szerint idén hat központban folytatódik, illetve válik akadémiai rendszerűvé az utánpótlásképzés a sportágban. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonfüreden és Veszprémben a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, Balatonbogláron pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka) rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól. (MTI)