• 2024 05 02

Ez történt 2019-ban - Szeptember

Világbajnoki érmek és olimpiai kvóták jegyében

Birkózó, öttusa, fogathajtó vb. Többek közt erről szólt a szeptember és persze a labdarúgásról.

A magyar labdarúgó-válogatott szeptembere a 2-1-es vereségek jegyében telt. A csapat előbb barátságos meccsen 2-1-re kikapott Montenegróban, majd  ugyanilyen arányú vereséget szenvedett Szlovákia ellen Budapesten, de már Európa-bajnoki selejtezőn. Ezzel pedig üldözöttből üldözővé vált, azaz már kapaszkodnia kellett az Eb indulást jelentő csoportmásodik helyért.

Az U21-es válogatott frissen kinevezett szövetségi edzője Gera Zoltán is megkezdte a munkáját a csapatával, amely a hazai rendezésű 2021-es Eb-re készül, de az új kapitány első győzelme még várat magára.

Az FTC egy idegenbeli 1-1-es döntetlennel nyitotta szereplését az Európa Liga csoportkörében. Az Espanyol elleni iksz igazán biztató kezdet volt a magyar bajnok számára.

És még egy magyar siker szeptemberben. Hiszen Zsóri Dániel ollózós gólja nyerte a Puskás-díjat a FIFA hagyományos díjkiosztó gáláján.

Hiába tartott a női röplabda Európa-bajnokság szeptember közepéig a mieink a végjátékban már nem vehettek részt, mivel mindössze egyetlen csoportmeccsüket tudták megnyerni, így nem jutottak be az egyenes kieséses szakaszba. 

Az öttusa világbajnokságon két éremmel, de kvóta nélkül zártak a mieink. A magyar férfi csapat ezüstérmes lett a Kincsem Parkban, de mivel csak az egyéni dobogósok szereztek tokiói repülőjegyet, így a kvótahajsza folytatódik. A Barta, Réti női váltó lett még második.

De kvótából azért jutott elég szeptemberben is a magyar olimpikonoknak. Hiszen a nur-szultáni birkózó világbajnokságon négy érem és négy kvalifikációs hely jutott a mieinknek. A négy érmen az aranyérmes Lőrincz Tamás, az második helyezett Lőrincz Viktor és bronzérmes Korpási Bálint. Valamint a frissen honosított Iszmail Muszukajev osztozott szintén harmadik helyével. A Lőrincz testvérek és Muszukajev mellett Sastin Marianna ötödik helyével már jogot szerzett arra, hogy ott legyen jövőre a japán fővárosban.

Az is eldőlt, hogy Berki Krisztián már biztosan nem lesz ott az olimpián 2020-ban. Hiszen a lólengés londoni bajnokának válla a stuttgarti kvalifikációs vb előtt sérült meg újra, így verseny helyett műtét várt rá.

Bronzérmesként zárta a női asztalitenisz válogatott a nantes-i csapat Európa-bajnokságot, miután az elődöntőben 3-1-re kikapott Portugáliától. Így a Póta, Madarász, Pergel összeállítású csapat nyolc év után törte meg a magyar éremcsendet.

Hölle Martin, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a kettesfogathajtó világbajnokságon. Így sorozatban negyedszer lett mind a két aranyérem Magyarországé.