• 2024 04 27

Rakonczay ezúttal jég helyett a vízen döntene rekordot

A nap legfontosabb sporthírei -2020. 01.07.

Egy újabb rekordkísérlet és a nap össze többi fontos magyar sporthíre egy helyen.

Extrém: Egy SUP-pal, vagyis szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós.  A különleges vállalásairól híres, az Antaktiszról tavaly januárban visszatért extrémsportoló január 20-án indul Gran Canariáról és tervei szerint 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.  
    "Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszó" - sorolta a projekt filozófiáját a keddi sajtótájékoztatón Rakonczay Gábor, aki elmondta, hogy az elmúlt két hónapban saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres deszkán még akkor sem tud majd elbújni, ha jön a vihar.

"Mindössze maximum négy nap vihar lesz, a többi szórakozás" - foglalta össze a lényeget a maga stílusában Rakonczay, aki az amerikai Év Kalandja Díj ás a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa is. Tavaly januárban az Antarktiszon 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolt három társával együtt, és első magyarként érte el a Déli-sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről felfutás a Mont Blanc-ra. (MTI)

Labdarúgás: Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar labdarúgó-válogatott kapusa érdemelte ki 2019-es teljesítményéért a Magyar Aranylabda-díjat. A szavazáson a második Willi Orbán lett, a harmadik Szoboszlai Dominik.

Az uruguayi Penarol labdarúgócsapatához szerződött Vadócz Krisztián, ahol Diego Forlán a vezetedző. Vadócz korábban Hong-Kongban játszott együtt az uruguayi játékossal. 

Tenisz: Fucsovics Márton bejutott a nyolcaddöntőbe az 1,465 millió dollár (433 millió forint) összdíjazású dohai keménypályás tenisztornán, miután az első fordulóban három szettben jobbnak bizonyult a nyolcadik helyen kiemelt amerikai Frances Tiafoe-nél.

Vízilabda: Kihirdette 13 fős keretét Märcz Tamás, a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságra házigazdaként készülő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC-Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Mezei Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (FTC-Telekom Waterpolo)

Kosárlabda: Kisorsolták a Magyar Kupa negyeddöntőinek párosítását. Ez alapján a következő meccseket rendezik majd a nőknél márciusban Pécsen, illetve a férfiaknál áprilisban Debrecenben.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, Debrecen, Főnix Csarnok: 
április 2., negyeddöntők:
Szolnoki Olajbányász KK-DEAC
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár
Atomerőmű SE-OSE Lions
KTE-Duna Aszfalt - Egis Körmend
április 3., elődöntők:
Szolnok/DEAC - Szombathely/Fehérvár
Atomerőmű/OSE - KTE/Körmend


Killik László Női Magyar Kupa, Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok:
március 5., negyeddöntők:
TFSE-MTK - PEAC-Pécs 13.00
Aluinvent DVTK Miskolc-Sopron Basket 15.30
UNI Győr MÉLY-ÚT - ZTE NKK 18.00
NKE-FCSM Csata - Atomerőmű KSC Szekszárd 20.30
március 6., elődöntők:
TFSE/PEAC-DVTK/Sopron 16.30
Győr/ZTE-Csata/Szekszárd 19.00

Curling: David Wills személyében új edzővel készül a jövőben a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt vegyespáros, amelynek célja, hogy első magyarként kvalifikálja magát curlingben a téli olimpiára.