• 2024 04 20

Harmadszor is Federer győzött

Fucsovics most volt a legközelebb és a legtávolabb a svájcitól

Fucsovics Márton magabiztosan menetelt a Australian Openen egészen a nyolcaddöntőig. Ott Roger Federer várt rá, aki egy ötjátszmás csata fáradságával érkezett.

Kétszer találkozott eddig egymással Fucsovics és Federer, ugyanitt 2018-ban, illetve egy évvel később Dubai-ban. Egyik mérkőzés sem volt egyoldalú, de egyaránt játszmaveszteség nélkül győzött a svájci. Fucsovics mostani formája azonban bizakodásra adott okot rajongói számára harmadik találkozójuk előtt, hogy talán eddigi legszorosabb találkozójukat játszhatják a felek. Ez az első játszmában be is igazolódott. Fucsovics remekül öszpontosított, ugyanígy adogatott, Federer pedig egyszer hibázott ugyan de ez az adogatójátékába került és máris a magyaré az első játszma. A folytatásban aztán minden megváltozott, még mindenki az első játszmáról beszélhetett meglepetésében, mikor a svájci már el is húzott 3-0-ra a másodikban. Fucsovics még szépített ugyan, de játékot már nem nyert a szettben. Voltak pillanatai a magyarnak, egy-egy elütés, vagy átemelés, de a volt világelső olyan precízitással játszott, ami a Föld elsőszámú teniszezőjévé tette. Nem volt ellenszer a harmadik játszmában sem. És ez nem segíti a hatrányban lévőt abban, hogy motivált maradjon. Fucsovics játékán is egyre inkább látszott, hogy nem találja a megoldást, miközben Federer biztosan adogatott, a hálónál pedig nem tudott hibázni. Sima lett a vége, de egy ygenge napot kifogó Federer is nehéz ellenfél, nemhogy a mai. Fucsovics kiesett, de Shapovalov legyőzésével így is felejthetetlenné tette magyar szempontból az 2020-as Australian Opent. (Fotó: ausopen.com)

Grand Slam, Australian Open, Melbourne, férfi egyes, nyolcaddöntő:

Roger Federer (svájci, 3.) - Fucsovics Márton (67.) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2

"Márton nagyszerűen kezdett, remekül ütött az alapvonalról, én pedig nehezen találtam meg a játékomat a hűvös időben" - értékelt a pályán Federer. "A második szettben jobban variáltam a játékot, és végül sikerült fordítanom" - tette hozzá.
"Az öltözőben egy kicsit letört voltam, örülök, hogy nyertem egy szettet, de nem vagyok elégedett a játékommal" - nyilatkozta Fucsovics Márton a Tennis love and game oldalnak. "A második szettben Roger elkezdett jobban játszani, de ekkor már nem működött a szervám, amire eddig az egész versenyen tudtam támaszkodni. A két évvel ezelőtti meccshez képest lazábban mentem fel a pályára, meg akartam verni Federert, és az első szett után még inkább elhittem, hogy képes vagyok erre."
"Összességében jó hetet zártam, pozitív évkezdeten vagyok túl, egyre jobban szerválok, összeállt a játék, és nagyon jó csapatom van" - tette hozzá.