• 2024 03 29

Európa-bajnok a férfi vízilabda-válogatott

21 év után ismét a kontinens trónján a férfi csapat

magyar férfi válogatott aranyérmesként zárta a budapesti vízilabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben 9-9-es rendes játékidő után az ötméterespárbajban 5-4-re legyőzte Spanyolországot.

A csoportmeccsek alatt döntetlent játszott a magyar és spanyol válogatott egymással, ez volt az egyetlen pont amit a házigazda elveszett a torna során. Így már előzetesen hatalmas csatának ígértkezett a budapesti kontinenstorna döntője. A finálé Granados góljával indult, majd Zalánki válaszolt erre rögtön az ellentámadásból. Az első negyed folytatása pedig Lopez Pinedóról a spanyol kapusról szólt, aki öt védést is bemutatott, a túloldalon Nagy Viktor csak kettőt, és miközben Munariz 2 gólt is szerzett, a mieink nem jutottak egyről a kettőre. Így nyolc perc után 3-1-re vezetett a kék sapkás hispán csapat. 

A második felvonásban két percig csak helyzetek jöttek, aztán egy hatalmas Angyal lövéssel került közelebb ellenfeléhez a magyar válogatott. Aztán újabb két perc következett gól nélkül. Ezt, valamint a rossz előnykihasználást Marcz Tamás unta meg, aki kikérte az első idejét, hogy ledolgozzuk a hátrányt. Zalánki pedig be is fejezte a figurát, 3-3-ra alakította az eredményt. Varga Dénes villanása következett, amely után már a fehér sapkások vezettek. A negyed végén pedig valóban hazai volt a kapufa, ekkor ugyanis Granados ötméteresből telibe lőtte a felső lécet. A félidőben egy góllal vezetett a magyar csapat. 

Az előny a fordulás után egy percig tartott, ekkor jött a spanyol egyenlítés. A következetes bíráskodás mellett gyűltek a személyi hibák és gyűltek a hazai gólok is. Vámos szerezte meg ismét a vezetést. Majd Varga Dénes forgácsolta szét a kapufát. Elől nem jött aztán újabb gól, de a védekezés remek volt. Előbb Nagy Viktor védett fejjel egy lövést, majd Zalánki blokkolt remekül. Kimaradt egy újabb magyar lehetőség, ez pedig már megbosszulta magát, Larumbe ejtése védhetetlen volt. A spanyolok viszont nem tudták tartani a döntetlent. Manherz gólja következett. A negyed hátralévő idejében kapusbravúrok jöttek mind a két oldalon, és még egy magyar kapufa is, de gól már nem. Így az utolsó nyolc perce 6-5-ös magyar vezetésnél fordultak rá a csapatok.

Larumbe viszont ismét egyenlített emberelőnyből, és az egész meccsről elmondható volt, hogy a fórokat jobban használták ki a spanyolok a döntőben. De ez nem azt jelentette, hogy a magyar előnyök eredménytelenek lettek volna. Varga Dénes ebből szerezte meg a magyar csapat hetedik gólját. A spanyolok hetedik gólját pedig Zalánki,aki rosszul nyúlt bele egy kipattanóra, és róla vágódott be a magyar kapuba a labda. A következő hazai előnyt pedig Manherz használta ki. A vendégeknek kellett kapaszkodniuk, akik ezt megtették. Négy perccel a meccs vége előtt 8-8-ra állt a találkozó. De következett döntő gólja: Hárai varázslatosan csavart a kapuba. Idegörlő másodpercek jöttek, majd egy spanyol időkérés, és jött utána a gól is. Vámos lövését a túloldalon viszont leblokkolták, aztán Larumbe is hibázott. A győzelemért támadhatott a magyar csapat, de nem jött a szabaddobás a bíróktól, a spanyolok 12 másodperccel a vége előtt úszhattak a magyar kapura, de Nagy Viktor védett. Jöhettek a büntetők.

Ha eddig a 8 ezer néző nem izgult volna eleget indult az ötméteres párbaj. Varga Dénes kezdte, és bedobta. De a túloldalon Perrone is. Vámos következett, és Unariz, mind a ketten gól szereztek. Majd Manhercz is, és Delgado is. Hosnyánszki lövése is védhetetlen volt. Vogel jött a magyar kapuba, de a negyedik spanyol büntető is bement. Zalánki következett, ő belőtte. Granados viszont nem. Vogel kivédte ugyanis az utolsó büntetőt. Így a magyar férfi vízilabda-válogatott megnyerte az Európa-bajnokságot. 21 év után szerezte meg a magyar csapat a kontinens legjobbjának járó aranyérmet.