• 2024 04 23

Döntő és kvóta

A férfi vízilabda-válogatott legyőzte az elődöntőben Montenegrót

A magyar férfiválogatott ötkarikás kvótát szerzett, miután 10-8-ra legyőzte a montenegrói együttest a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében.

A spanyoloknak világbajnoki ezüstérmesként már volt kvótájuk, így amikor a pénteki első elődöntőben a hispánok legyőzték Horvátországot 9-8-ra eldőlt, hogy aki a másik ágon bejut a fináléba, az egyben megszerzi az olimpiai kvótát is, így nem kell pótselejteznie márciusban Rotterdamban.

Ennek szellemében indult a Magyarország - Montenegró elődöntő, négy percig azonban nem született gól egyik oldalon sem. A kék sapkás magyar együttes dobott többet kapura, de egy kapufánál tovább nem jutott. A bírók aztán megsajnálták a csapatokat, vagyis először a vendégeket, akik megkapták az első fórjukat és Draskovics azt be is dobta. A túloldalon Manherz szintén emberfórban hasba lőtte a kapust. A magyar kapu előtt is jött az újabb emberelőny, amiből megint gól lett. 0-2 után viszont nem szakadtak el a fehér sapkások, hiszen Pohl centerből szépített. Majd az újabb kimaradt magyar helyzetek után jött egy remek Nagy Viktor védés, és maradt az egy gólos montenegrói előny.  

A második negyedben két percig folytatódott az ide-oda úszás, amikor jött Varga Dénes és három rossz lövése után egy káprázatos csavargóllal kiegyenlített. Ezután Nagy Viktor bravúrja következett megint. Majd a játékvezetők egy kicsit megtámogatták a montenegróiakat, akik ezt kihasználták. A másik oldalon jött egy kettős kiállítás a túloldalon, ami után Erdélyi 3-3-ra alakította az eredményt. A két kapus közül, ekkor Lazovics hatból három, Nagy Viktor nyolcból öt védésnél járt, a magyar együttes pedig három kapufánál. Marcz Tamás egy perccel a félidő vége előtt kért időt, és lélektanilag a legjobbkor használta ki ezt Varga Dénes. Először vezetett a magyar csapat a meccsen, és mivel Montenegró az első kapufáját dobta ezután, így a nagyszünetben 4-3-as magyar vezetésnél jöhetett a nagyobb pihenő.

A fordulás után aztán ismét döntetlen lett. Ehhez a gólbírót is igénybe vették ugyan a bírók, de megadták a montenegrói gólt. De Nagy Viktor a fordítást viszont megakadályozta. A Mezei pedig centerből ismét megszerezte a vezetést a mieinknek. Közben a bírók olyan ütemben osztották a kiállításokat, hogy nagy kérdés volt, ki marad a végére. Illetve ki nevet a végén? Zalánki nevetett és az egész Duna Aréna, elöször volt a két gólos a magyar előny a meccsen a lövése után. De a következő támadás után ismét csak egy gól volt a különbség a két csapat között. Addig, amíg Mezei ki nem harcolt egy ötméterest, és ugyan eddig Lazovics egy gólt sem kapott büntetőből ezen a kontinenstornán. Varga Dénes viszont megtörte ezt a sorozatot. A harmadik negyed pedig döntő lett a meccs sorsának alakulásában, hiszen Zalánki bedobta az újabb gólját és ezzel elsőször vezetett három góllal a magyar együttes. 8-5-re.

Az utolsó nyolc percből három és fél telt el gól nélkül, az idő pörgése pedig nekünk kedvezett. Ekkor Montenegró kikérte második idejét is a meccsen, aminek meg is lett az eredménye, Gurgyics csökentettőre kettőre a különbséget. De a túloldalon is emberelőny következett, amelyet Vámos könyörtelenül kihasznált. Tizedik gólját dobta a tornán, elsőt az elődöntőben. Montenegró nagyon akart, de nem tudott. Nagy Viktor két bravúrjával 13 védésnél tartott a meccsen. Kettő perccel a vége előtt így is feljött kettőre Montenegró, 50 másodperccel a végső dudaszó előtt pedig egy gól volt csak a két csapat közti különbség. Az utolsó támadásnál pedig magyar embelelőny és időkérés következett. Ekkor már Lazovics is kijött a kapujából, a mieink pedig majdnem eladták a labdát. De Fortuna a végén megfogta a kezünket, Varga Dénes pedig az üres kapuba ejtette a tizedik magyar gólt. 

A magyar válogatott Európa-bajnokságon eddig sohasem verte meg Montenegrót, ezúttal ez sikerült. Ami nemcsak azt jelenti, hogy Märcz Tamás csapata döntőt játszhat vasárnap a Duna Arébában, hanem azt is, hogy hétfőn megkezdheti a felkészülést a tokiói olimpiára. Mert a férfi vízilabda-válogatott megszerezte az olimpiai kvótát.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfi előndöntő: 

Montenegró - Magyarország 8-10 (2-1, 1-3, 2-4, 3-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)

Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 1, Pohl 1, Erdélyi 1, Varga D. 4, Mezei 1. Csere: Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai Szövetségi kapitány: Märcz Tamás