• 2024 04 26

Bombabiztos kezdés

Két kivétellel minden futamból továbbjutottak a magyarok

Remekül kezdték a magyar versenyzők a debreceni Főnix Csarnokban pénteken kezdődött Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.

A szakvezetés tegnapi döntött arról, hogy kik indulhatnak a csapatból az egyéni versenyeken, így ennek értelmében, a hölgyek közül Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és az ausztrál születésű Lockett Deanna, az erősebbik nem öt nevezettje közül a Liu testvérek és az amerikaiból lett magyar Krueger Cole képviselte a hazaiakat. Mégpedig szinte hibátlanul teljesítve. Délelött az 500m-es és 1500m-es, délután az 1000-es előfutamokat rendezték. A hosszabb távokon mindenki sikerrel vette az akadályt, a Liu-testvérek minden alkalommal futamgyőztesként korcsolyáztak le a jégről. A legrövidebb távon két kieső volt. A hölgyek közt a legfiatalabb, 20 éves Bácskai Sára Luca gyengébbik számában kényszerült búcsúra, míg Krueger Cole-nak kellett szembesülnie az eredményjelzőn 24 ezredes hátrányával és kieső helyezésével ugyanezen a távon.

A váltók előfutamai zárták a napot, ahol női négyesünk az egyéni induló Jászapáti és Lockett valamint Szeliczei-Német Rebeka és Kónya Zsófia a hollandok mögött második idővel jutott döntőbe. Míg a férfiak között Liu Shaolin Sándor pihent, Liu Shaoang, a Krueger testvérek Cole és John-Henry, valamint Varnyú Alex kvartettje félgőzzel futotta a legjobb időt a mezőnyben.

Szombaton az 500-as és 1500-as távokon osztanak érmeket, továbbá a váltók elődöntőire kerül sor.