• 2024 04 26

Pekler Zalán világcsúcsot lőtt, de mégsem!

Az alapversenyben elért kiemelkedő sorozata után a döntőben második lett a magyar versenyző

A légpuskás Pekler Zalán 637,1 körös, az aktuális világcsúcsnál jobb eredményt ért el a müncheni H&N Kupa alapversenyében, de "csak" az országos csúcs az övé.

Hiába az eddigi legjobb eredmény a 19 éves magyar sportlövőtől, a sportág szabályai szerint nem minősíthető világcsúcsnak Pekler teljesítménye, mivel azt nem olimpián, világbajnokságon, Európa-bajnokságon, vagy Világkupán szerezte. Péni István is járt így korábban, aki 633,9 körrel tartotta eddig a magyar csúcsot, holott jobbat lőtt Sidi Péter 2013-ban elért 633,5 körös világrekordjánál. Pekler a 637,1 (105,5 105,6 106,5 107,2 106,7 105,6) körével átadta a múltnak Péni országos csúcsát, mikozben a világcsúcs továbbra is Sidié maradt. 

"Jó formában voltam az utóbbi hetekben, ez mára csúcsosodott ki, de azért nekem is meglepetés volt ez az eredmény, ilyet aligha várhattam magamtól" - idézte a szövetség közleménye a végül második helyen záró Peklert, aki az egy hónap múlva kezdődő wroclawi Európa-bajnokságon még a juniorok között indul majd. "Nem adtam fel, hogy kijussak Tokióba, és a májusi, plzeni európai kvalifikációs versenyen, ahol két kvóta talál gazdára légpuskában, megpróbálom kiharcolni az ötkarikás indulás jogát" - mondta a 19 éves, ifjúsági olimpiai bajnok sportlövő.

A verseny döntőjében rajta kívül még két magyar, Hammerl Soma és Kiss Viktor is érdekelt volt, az 5. és 6. helyen végezve az alapversenyben. A döntőben aztán négy tized!! körrel maradt le Pekler az aranyról, amit az orosz Alexander Vasilev nyert meg. A bronzérmes Kiss Viktor lett.