• 2024 04 24

Olimpiai kvótát szerzett a női asztalitenisz-válogatott

Csapatbravúr Gondomarban

A magyar női válogatott 3-1-re legyőzte csütörtökön a házigazda portugálokat az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, Gondomarban, ezzel kvótát szerzett a nyári, tokiói játékokra.

A magyar női asztalitenisz-válogatott legjobbja, az anyai örömök elé néző Póta Georgina nélkül utazott el Portugáliába, ahol szerdán az első találkozóját 3-0-ra megnyerte Horvátország ellen, így csütörtökön már az olimpiai lókvótáért játszhatott a csapat. 

A feladat azonban korántsem volt egyszerű, hiszen a portugálok nemcsak, hogy házigazdaként léptek pályára, de egy teljes kínai honosított sorral. 

De csütörtök este mindez nem számított. A párosban például bejött a szövetségi kapitány terve, amikor Fazekas Máriát hívta be Póta helyére, hiszen a Fazekas, Pergel duó négy szettben 3-1-re legyőzte a Luo Xue, Shao Jieni kettőst, így vezettek a mieink. A folytatásban Madarász Dóra,  Fu Yu ellen szintén négy játszmában diadalmakodott, és a mindent eldöntő meccset is Madarásznak kellett megvívnia, aki egyéniben Luo Xue ellen öt szettben nyert is, így a hetedik helyen kiemelt válogatott,  Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállításban legyőzte a 13.-ként rangsorolt hazaiakat, és kivívta a csapatkvótát, amely azt is jelenti, hogy a csapat mellett Magyarország egyesben is indíthat majd két asztaliteniszezőt az olimpia női versenyében.

nők, csoportdöntő:
Magyarország-Portugália 3-1
Pergel Szandra, Fazekas Mária-Xue Luo, Jieni Shao 3-1 (7, -6, 8, 4)
Madarász Dóra-Fu Yu 3-1 (-5, 13, 7, 5)
Pergel-Shao 1-3 (-8, -6, 11, -8)
Madarász-Luo 3-2 (-8, 6, -8, 6, 7)

A férfiak első meccsüket szintén megnyerték Portugáliában. A fehéroroszok 3-0-ás legyőzése után következik a svédek elleni mérkőzés, már szintén a tokió repülőjegyért.