• 2024 04 19

Kvótaszerzés elhalasztva

Vereség a spanyol ellen az elődöntőben

A házigazda magyar válogatott 11-10-re kikapott az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapattól a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, ezzel eldőlt, hogy a viadalon szerezhető egyetlen kvóta az oroszoké lesz, mivel a spanyolok indulása már biztos volt.

A spanyoloknak már volt kvótájuk a kontinenstorna előtt is, a fehér sapkás magyar női vízilabda-válogatottnak viszont csak akkor lehetett, ha utolsó két meccsét megnyeri a tornán, és megszerzi az aranyérmet.

Rossz ómen volt azonban, hogy 2008 óta világeseményen nem sikerült legyőzni a hispán gárdát. Igaz a magyar-spanyol elődöntő első részében úgy tűnt, hogy megtörhet az átok, hiszen remekül védekezett a magyar együttes, vagy ha nem, akkor kisegítette Bíró Attila csapatát a kapufa. A nagyobb baj viszont az volt, hogy az előre játék akadozott. Támadásban alig jutottak el a mieink igazi ziccerig. Igaz, amikor az megtörtént, abból rögtön gól is született. Viszont valahol törvényszerű volt, hogy a hatalmas taktikai csatában gólok nélkül nem lehet nyerni. 4-3-nál vezetett utoljára a magyar női vízilabda-válogatott a találkozón, ezután pedig csak futott az eredmény után. 

De Keszthelyiék mindig fel tudtak zárkózni és a szívvel sem volt baj. Gurisatti Gréta ujjsérülése miatt például csak azért visszajött a medencébe, hogy egy kiállítást ő vigyen el a többiek helyett. 

Minden hiba ellenére a magyar csapat eljuthatott volna így is a büntetőpárbajig, hogyha nincsen a negyedig negyed eleje. Ekkor a spanyolok vezettek kettő, majd három, végül négy góllal. De amikor bárki azt gondolta, hogy eldőlt volna a meccs, összeszorította a fogát a csapat és visszakapaszkodott. 

Ami ezután történt majdnem a csoda kategória lett. Hiszen a magyar csapat feljött egy gólra és fél perccel a vége előtt az egyenlítésért és a büntetőpárbajért támadhatott. Még a csereként beállt Gangl is előreúszott az egyenlítés reményében a kapuból, azonban a 7-6-os szituációt nem sikerült gólra váltani. Keszthelyi lövése kimaradt, így a döntő esélye is elszállt. A magyar válogatott 11-10-es veresége után pedig szombaton a bronzéremért játszhat majd Hollandia ellen. Az olimpiai kvótát pedig a márciusi pótselejtezőn vívhatja majd ki magának.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), női elődöntő:
Spanyolország-Magyarország 11-10 (3-3, 2-1, 2-3, 4-3)
Duna Aréna, v.: Dervieux (francia), Sztavridisz (görög)
gólszerzők: Espar, Tarrago 3-3, Ortiz 2, Bach, Forca, Garcia Godoay 1-1, illetve Keszthelyi, Leimeter 3-3, Vályi 2, Gurisatti, Illés 1-1

Magyarország: Kasó - Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)