• 2024 04 20

Két testvérpár alkotja a magyar váltót az Eb-n!

Két nap és kezdődik a debreceni Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság

Nagy várakozással és legalább akkora tervekkel készülnek rövidpályás gyorskorcsolyázóink a hazai rendezésű Eb-re.

2013 után visszatér a rövidpályás gyorskorcsolya a debreceni Főnix Csarnokba. Akkor világbajnokságon találkozott a sportág nemzetközi élvonala, most a kontinens legjobbjai seregszemléznek a cívis városban. Akkor Debrecenben, ugyan vb-ről volt szó, Heidum Bernadett 1000m-en elért hatodik helye volt a magyar csapat legjobb eredménye, de az azévi Eb-n már férfi váltónk bronzérmet nyert Malmöben. És mennyi minden történt azóta. Ez a váltó már a regnáló olimpiai bajnok. Természetesen ez a tény a várakozás tekintetében is különbséget tesz ahhoz az évhez képest, pláne, hogy a tavalyi kontinenstornán 4 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérem volt a mérleg. Ezt nehéz lesz felülmúlni a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Cole Krueger, John-Henry Krueger, Varnyú Alex összetételű férfi-, és a Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Szeliczei-Német Rebeka alkotta női csapatnak. Mindenesetre a mieink nagy tervekkel várják a rajtot, és az MTI kérdésére beszéltek az esélyekről:

"Szeretnénk mindig az előző évi teljesítményt túlszárnyalni, a legjobb három mindig a szemünk előtt lebeg, most is ezt tűztem ki célul" - mondta Liu Shaoang, aki tavaly Dordrechtben két arany- és két ezüstéremmel zárt. A váltóban bekövetkezett tagcserékkel kapcsolatban kijelentette, minden nap együtt edzenek, korcsolyáznak így az összeszokottsággal nem lesz baj. Mindenki felkapja a fejét arra, hogy két ilyen testvérpár is magyar színekben versenyez" - mondta Kruegerékről Liu Shaoang, akik magyar válogatottsága számára is plusz motivációt jelent.
A női csapatból Jászapáti Petra kijelentette, jó futamfelépítést, jó versenyzést, és egy szuperdöntőt vár magától a debreceni kontinensviadalon.
"Jól felkészültünk, karácsony óta azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk, remélem, ez ki is fog jönni" - fogalmazott Jászapáti, aki 500-on, 1500-on és a váltóval is bízhat a jó szereplésben.
"Összesen öt versenyt futottunk a váltóval, de edzésen is nagyon sokat gyakoroltuk a versenyszituációkat. Remélem, mostanra összeértünk annyira, hogy ez a jégen is látszódjon" - tekintett előre a debreceni viadalra. Meglátása szerint az előzésekben fejlődött legtöbbet, és mivel a 2017-es, magyarországi olimpiai kvalifikációs világkupa "jó élmény volt számára", bízik abban, hogy Debrecenből is hasonló élményekkel fog hazatérni.