• 2024 04 26

Elúszott a kvótaesély

Vereség Portugália ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, így nem jutott tovább csoportjából.

Egy pont az olimpiai selejtezőért. Ennyi kellett mindenképpen szerezni a portugálok ellen a középdöntő utolsó meccsén a magyar férfi-kézilabda válogatottnak, hogy azonnal biztosítsa helyét az olimpiai pótselejtezős tornák egyikén. Nyilván a kontinenstorna előtt sokan azt sem gondolták volna, hogy a magyar csapatnak lesz hét meccse sorozatban, de ha már eljutott idáig a gárda, akkor ezt az utolsó lépést mindenki nagyon szerette volna. Persze a portugálok is, akiknek egy győzelem szintén olimpiai esélyt ért volna. A találkozó elején 5-4-nél vezettek először a fehér mezes luzitánok. Mindkét kapus nagyon jól védett, sajnos Quintana egy kicsit jobban, mint Mikler, így egy hét és fél perces gólcsendet követően szakadt le magyar együttes két góllal. Azonban a 22. percben fél perc alatt összejött az egyenlítés. Szita kapott egy hatalmasat ütést, ami miatt ápolni kellett, de visszatérhetett. Ami ennél nagyobb gond volt, hogy a támadások egyszerűen nem működtek. Igaz Balogh Zsolt 200. válogatott gólja után csak kettő góllal vezettek a portugálok a félidőben.

A fordulás után viszont nemcsak a támadás, hanem a védekezés is szétesett. A magyar csapat hat perc után már négy gólos hátrányban volt, és ez csak nem akart eltűnni. Ahhoz, hogy maradjon legalább matematikai esély a pótselejtezőre a magyar-portugál-izlandi összevetésben, négy gólnál többel nem volt szabad kikapnia Bánhidiéknek. Azonban a második felvonásban ismét következett egy hat perces fájó gólcsend, ami megpecsételte a csapat sorsát. A portugálok a meccseik utolsó 10 percében rendre betliztek. Ezúttal viszont nemcsak, hogy jól játszottak, hanem minden be is jött nekik. 34-26-ra nyerte végül Portugália a mérkőzést, amivel fennállása legjobb eredményét érte el. Nekünk ehhez a négy közé kellett volna kerülni, ami ezúttal nem sikerült. A csapat játéka alapján és persze akkor, hogyha a fiatalok lehetőséget kapnak majd a jövőben, megvan az esély, hogy két év múlva, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon sikerüljön elérni az elődöntőt.

Négy év múlva pedig az olimpiát. Mert a magyar csapat csak akkor vehetne részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárják a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz. Erre egyelőre pedig nagyon kicsi az esély. 

A magyar csapat játékát így is hatalmas elismerés illeti, annak ellenére, hogy a kvótát ezúttal nem sikerült megszerezni, így az Eb a magyar válogatott számára véget ért.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő 4. forduló: 

Portugália-Magyarország  34–26 (16–14)
Malmö. Vezette: Geipel, Helbig (németek)
A magyar csapat gólszerzői: Balogh Zs. 5, Bánhidi 5, Bóka 4, Ligetvári 4, Máthé 4 (2), Nagy B. 1, Szita 1