• 2024 04 16

Elődöntős a magyar férfi-vízilabda válogatott

Győzelem Oroszország ellen

A magyar válogatott bejutott a négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján: Märcz Tamás együttese a szerdai negyeddöntőben 14-10-re győzte le az orosz csapatot.

Miután kiestek a szerbek és az olaszok is a szerdai negyeddöntők során, egy kicsit nehezebb lett az olimpiai kvóta felé vezető út. Azt azonban már előzetesen tudta mindenki, hogy a tokiói repülőjegyet nem adják majd könnyen. A legfontosabb persze az volt, hogy a kék sapkás orosz válogatott semmiképpen ne okozzon meglepetést. Az első negyedben aztán magyar csapat csak a hatodik percre tudta leszakítani a vendégeket. Angyal góljával ekkor vezetett először a magyar csapat kettővel, 3-1-re. De az orosz gárda szépen visszaúszott a meccsbe, és apró gólokkal visszazárkózott. A második negyedben egyenlített is 4-4-re. Ezután viszont Zalánki és Vámos gólja, majd Nagy Viktor védése döntetlenre hozta a második felvonást, így a nagyszünetre egy gólos magyar előnnyel vonulhattak a csapatok.

A harmadik negyedben aztán Varga Dénes, majd Manherz góljai után már három gólos volt a magyar előny. De ezt a meccset ekkor sem vette egy pillanatig sem félvállról  a hazai gárda. Az oroszok ugyanis megint feljöttek kettőre, de a negyedik negyed elején a magyar csapat végül eldöntötte a meccset. Hárai és Manhercz után, Varga Dénes újabb találatával már öt gólos volt a két csapat közti szakadék a 5 perccel a vége előtt, és innen már nem kellett kockáztatni, csak tartani az eredményt. Ami végül biztosan sikerült. A magyar együttes végül 14-10-re győzött és ezzel bejutott a legjobb négy közé, ahol majd Montenegróval játszik. Az olimpiai kvótáért pedig újra győzni kell. Igaz, ahogy Varga Dénes mondta még az Európa-bajnokság előtt, a válogatott aranyérmet akar nyerni a Duna Arénában. Ahhoz pedig mindenképpen meg kell nyerni a maradék meccseket is.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfi negyeddöntő: 

Magyarország- Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
Vezette: Koryznia (lengyel), Schwartz (izraeli)

Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 2, Pohl, Erdélyi 1, Varga D. 3, Mezei. Csere: Angyal 2, Manhercz 3, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás