• 2024 04 20

Vereség Svédországtól a kontinenstornán

Egy pont kell az álmokhoz

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Svédország csapatától az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, kedden Malmőben, ennek ellenére továbbra is versenyben van az elődöntőbe kerülésért és az olimpiai selejtezőtornára jutásért.

Norvégia legyőzte Izlandot, míg Szlovénia Portugáliát. Így a magyar-svéd mérkőzés előtt biztos volt, hogyha a fehér mezes magyar együttes egy pontot szerez kedd este a társházigazda ellen, akkor legrosszabb esetben is csoportharmadik, azaz ott lesz a stockholmi rájátszásban és ami még ennél is fontosabb, megszerzi az olimpiai pótkvalifikáció esélyét. Hiszen a számba jöhető riválisok közül ez esetben csak Szlovénia előzheti meg, azok közül az országok közül, amelyeknek még nincs pótselejtezős helyük.

A svédek hiába játszottak hazai pályán, az első pontjaikat szerették volna megszerezni a középdöntőben. Igaz ezek a pontok sem adtak volna esélyt a háromkoronásoknak, a továbbjutásra. A malmői közönség mindenesetre már letett a svéd válogatottról, hiszen erős félház előtt rendezték meg a találkozót, amelyen kiderült, hogy leírni korántsem szabad a kék mezeseket. Az első félidőben ugyanis fej-fej mellett halad a két csapat és ebből a harcból - hiába volt Mikler 50 százalékos védési hatékonysága - a svédek jöttek ki egy kicsit jobban, hiszen egy gólos előnyük volt 30 perc után.

A fordulás után pedig kettőre nőtt a svéd fór. Negyed óra azzal telt ezután, hogy a magyar csapat felzárkózott egyről a kettőre, de egyenlítenie nem sikerült, egészen a félidő közepéig. Aztán ez az állapot nem tartott sokáig, hiszen ismét vezetett a házigazda kettővel, és innen már nem sikerült felállni. A magyar csapat ereje elfogyott a végére, ami a pontatlanságban ütközött ki. A Bánhidiék sorra lőtték a kapufákat és nagyon sok volt az eladott labda is. Az 55. percben vezetett Svédország először három góllal, és ez az előny csak tovább nőtt, hiszen a végeredmény 24-18 lett, azaz hatgólos magyar vereség. Azonban mindez semmit sem jelent akkor, hogyha Baloghék pontot szereznek Portugália ellen. A szerdai mérkőzés tétje ugyanis a rájátszást érő hely és az olimpiai pótselejtező elérése. Hogyha Magyarország győz, vagy döntetlent játszik, akkor ezt eléri. Ha a portugálok győznek, akkor övék a sansz. Mindebben legnehezebb, hogy a találkozót szerda délután négykor rendezik. Sok idő nem lesz addig pihenni.

Férfi Kézilabda Európa-bajnokság

Középdöntő, 3. forduló: Magyarország - Svédország  18–24 (9–10)
Malmö. Vezette: Horácek, Novotny (csehek)

A magyar csapat gólszerzői: Szita 4, Bánhidi 3, Máthé 3, Balogh Zs. 2 (1), Győri 2, Bóka 1, Fekete 1, Ligetvári 1, Nagy B. 1,