• 2024 04 24

Újra minden szakágban indul magyar a műkorcsolya Eb-n!

Szerdán kezdődik a sportág kontinensviadala

Graz ad otthont a 113. műkorcsolya Európa-bajnokságnak, a korábbi évekkel ellentétben női és férfi egyéniben, jégtáncban és a párosok versenyében is szurkolhatunk magyar versenyzőnek.

A sportág legnagyobb európai seregszemléjének tizenegyedik alkalommal lesz osztrák város a házigazdája, ám Graz most debütál. 33 országból érkező 165 műkorcsolyázó mutatja majd be tudását az egyes versenyszámok első körében, a rövidprogramban, hogy aztán döntőbe jutva kürt is futhassanak. Magyarországon kívül hét ország, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svájc és Ukrajna indít teljes csapatot. Ami a magyar küldöttség névsorát illeti, az Európa-bajnokságra kiírt válogatási elvek alapján minden szakágban – a párost kivéve, hiszen ott egyetlen kettősünk van – az a versenyző képviselheti hazánkat a kontinensviadalon, aki az októberi Halloween Cupon, a novemberi Volvo Open Cupon és az év utolsó hónapjában lezajlott Négy Nemzet Bajnokságon a legmagasabb összpontszámot érte el. Lévén, hogy ez épp a magyar bajnokoknak sikerült, Eb-csapatunkat Tóth Ivett, Csernoch András, Scsetyinyina Julija és Magyar Márk, valamint Monaghan Emily és Fourati Ilias alkotja majd. A bajnokságtól betegség miatt távolmaradó Láng Júlia, illetve ezüstérmes jégtáncosaink, Dozzi Leia és Valdez Michael tartalékként lettek nevezve.

Az elvárásokat dr Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya szakák sportigazgatója fogalmazta meg a szakszövetség honlapján: "Erős mezőnyben kell helytállniuk, de ha a rövidprogramot a tudásuknak megfelelően, hibátlan ugrásokkal mutatják be, és kifejezően adják elő, mind esélyesek arra, hogy bejussanak a kűrfutók közé. Ha ez sikerül, természetesen a kűrben is azt várom el, hogy a maximumot hozzák ki magukból.” 

Az Európa-bajnokság szerdán 11:30-kor a férfiak rövidprogramjával kezdődik, majd az ünnepélyes megnyitót követően 19:15-kor a párosok is bemutatkoznak.

Állandóan frissülő napi cikkeinkben számolunk be a magyarok eredményiről.