• 2024 04 19

Jöhet az elődöntő a magyar női vízilabda válogatottnak a kontinenstornán

Magabiztos győzelem a franciák elleni negyeddöntőben

A magyar női válogatott bejutott a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután kedden 16-3-ra legyőzte Franciaországot a negyeddöntőben.

Az Európa-bajnokság kis túlzással csak kedden kezdődött. Hiszen a Duna Arénában az idei kontinenstorna negyeddöntőit rendezték a hölgyeknél. A franciák ellen találkozón pedig a biztos győzelem megszerzése és ezzel az elődöntőbe jutás volt a kérdés. Persze az Eb eddigi mérkőzései is nagyon fontosak voltak, hiszen az eddigi hibátlan mérlegnek köszönhetően csoportelsőként az első meccsén a lehető legkönnyebb ellenfelet kaphatták a mieink. A fehér sapkás magyar együttes Vályi Vanda labda elhozatalával kezdett és Keszthelyi két góljával nyitott. A magyar nyolcas az elsőt rögtön az első támadásból, a másodikat a harmadik percben dobta. Aztán a franciák emberelőnyből szépítettek, a hazai csapat pedig tompának tűnt támadásban. Hozzátehetjük, hogy Bíró Attila folyamatosan rotálta a csapatát a találkozón, a franciák pedig az idei Eb-n egyik legjobb játékukat mutatták, de ennek ellenére az első nyolc percet 5-2-re nyerte a magyar együttes. A második felvonásban viszont nagyon sok volt a hiba és ebből következett, hogy fel-le úszkált a két csapat komolyabb eredmény nélkül. A nagyszünetre végül így is nőtt a két csapat közti különbség, hiszen 8-3-as magyar előny biztos volt, azonban a játék korántsem volt biztató. Főleg annak tükrében, hogy a következő körben a már olimpiai résztvevő spanyol együttes lesz az ellenfél. A keddi győzelem után az eldőlt, hogy magyar együttes az olimpiai pótkvalifikációs tornán mindenképpen ott lehet majd, de ahhoz, hogy a tokiói kvóta már Budapesten meglehessen, az Európa-bajnokságot meg kell nyerni. A negyeddöntőben mutatotthoz képest mindenképpen sokkal jobb játékkal. Annak ellenére, hogy a fordulás után már kidomborodott a két csapat közti tudáskülönbség. A harmadik negyedet 5-0-ra nyerte a magyar válogatott. A csereként kapuba álló Gangl Edina nem kapott gólt, a támadó szekció, pedig felőrölte az ellenfelet. A záró felvonásra aztán már nemcsak a franciák, hanem a mieink is elfáradtak, igaz ennek ellenére 3-0-ra megnyerték ezt a játékrészt is Ganglék. 16-3-ra győzött a magyar női vízilabda-válogatott Franciaország ellen, így készülhet a két nap múlva következő elődöntőre.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, negyeddöntő:
Magyarország-Franciaország 16-3 (5-2, 3-1, 5-0, 3-0)
Duna Aréna, v.: Dreval (orosz), Nicolosi (olasz)
gólszerzők: Keszthelyi 4, Vályi 3, Szilágyi, Leimeter 2-2, Illés, Garda, Gurisatti, Parkes, Máté 1-1 illetve Guillet 2, Millot 1

Magyarország: Kasó - Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)