• 2024 03 28

A "veterán" Tóth Ivett mellett három újonc a magyar keretben a műkorcsolya Eb-n!

A döntőbe jutás a cél minden szakágban

A 33 induló ország közül nyolc olyan van, amely minden szakágban adott le nevezést. Magyarország ilyen. 2016 után ismét.

A hatodik Eb-jén szereplő Tóth Ivettnek természetesen ismét a legjobb tízben szeretne végezni a kontinensviadalon. Ez 2017-ben Ostravában sikerült neki, ahol 8. lett, és ahol élete rövidprogramját korcsolyázta. Ezért edzőivel úgy döntöttek, hogy a swing helyett Grazban újra a Michael Jackson számaira koreografált programot fogja bemutatni.

„Decemberben több fellépésem is volt, és minden alkalommal ezt a programomat futottam. Mivel különösebb bemelegítés nélkül is nagyon jól ment, vitt a zene, és a nehezebb triplákat is gond nélkül ugrottam benne, Zsófiékban [Tokaji Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán, Ivett edzői – a szerk.] karácsony környékén felötlött a gondolat, mi lenne, ha az Eb-re visszavenném. Örültem az ötletnek, mivel közel állnak a szívemhez ezek a dalok és az az időszak, amikor ezt a koreográfiát készítettük. Így az utóbbi hetekben annak felelevenítésén, begyakorlásán dolgoztunk” – indokolta döntésüket Ivett.

Mivel a női versenyzők csak pénteken kezdik meg szereplésüket, olimpikonunk edzőjével szerdán érkezik Grazba, így a főpályát már nem lesz lehetősége kipróbálni a verseny előtt.

„Csütörtökön még lesz egy edzésem a gyakorlópályán, de a nagy csarnokban majd élesben lépek először jégre. Nem aggódom emiatt, annyi helyen korcsolyáztam már, és bár van egy kis különbség az egyes jégpályák között, hamar hozzá lehet szokni. Szeretném hasonlóképpen odatenni pénteken ezt a programot, mint három éve, majd egy jó rövid után kitartani a kűrben is, hogy meglegyen a top 10, és jövőre ismét két lány képviselhesse a magyar színeket az Eb-n.” 

Ivettel ellentétben mindhárom további indulónk első felnőtt Európa-bajnokságára készül, közűlök először férfi egyéniben induló Csernoch András lép jégre, 35 fős mezőnyében képviselve a magyar színeket, már vasárnap Grazba érkezett, hogy a szerdai rövidprogram előtti hivatalos edzéseken kipróbálhassa a jeget.

„Az, hogy mindkét hétfői edzésen egyedül voltam a jégen, abból a szempontból jó, hogy olyasmi érzés volt, mintha már éles helyzetben korcsolyáznék, és így talán nem leszek annyira stresszes a versenyen. Ami számomra szokatlan, az az, hogy elég meleg van a csarnokban, ez másképp hat az izmokra, illetve a jég is keményebb, mint otthon, de igyekszem gyorsan alkalmazkodni a körülményekhez – osztotta meg velünk első benyomásait Andris. – Mivel ez az első világversenyem, a legfontosabb cél az, hogy tisztán lefussam a programomat, és megismerjék a nevemet. Bízom benne, hogy hibátlan produkcióval sikerül a legjobb 24-be kerülni, és a kűrömet is bemutathatom majd.”

Scsetyinyina Julijával az oldalán Magyar Márknak is ez az első világversenye, ők szerda este debütálnak az Európa-bajnokságon. Moszkvában élő párosunk a kontinensviadal véghajrájában egy tíznapos szeminárium keretében hét másik kettőssel együtt Budapesten készült, majd vasárnap az utolsó edzésük után Csernochal utaztak el Grazba.

„Ahogy az eddigi versenyeken is látszott, a technikai elemeink elég erősek, ha sikerül hibátlanul bemutatnunk őket, magas pontokat kapunk rájuk. De új pár lévén a komponensekben még el vagyunk maradva a többiektől, ezért rengeteget dolgoztunk a kézmozdulatokon, hogy jobban átjöjjön a program a közönségnek, érezzék a köztünk lévő kapcsolatot” – fogalmazott Julija.scsetyinyina júlija,magyar

Márk hozzátette: a legfontosabb számukra, hogy az Eb-n megmutatkozzon ez a minőségi fejlődés, és két jó programot fussanak.

„A mezőny most kétszer akkora, mint tavaly volt, 19 kettős indul, és a középmezőnyben legalább nyolc igen hasonló tudású pár van. Nehéz lenne, és nem is szeretnénk helyezésben gondolkodni, csak stabilan szerepelni, hogy lássák, hosszú távon számolni kell velünk.”

A csütörtöki nap 27 jégtánckettős ritmustáncával indul majd az Európa-bajnokságon, amely a mieink, Monaghan Emily és Fourati Ilias számára igencsak kalandosan kezdődött: mivel hétfő este késett a versenyzőket a pályára szállító busz, épphogy odaértek az első edzésükre, és a nagy sietségben már a kosztümjüket sem volt idő átvenni. A kezdeti idegesség azonban hamar elmúlt, és a szintén első Európa-bajnokságán részt vevő kettősünk jó hangulatban korcsolyázott hétfő este.

„Először is szeretnénk jól sorsolni a ritmustáncra, mert sokat számít, hányadikként korcsolyázik az ember. Nem akarunk óvatoskodni, úgy akarunk lejönni a jégről, hogy mindent kiadtunk magunkból, és bízunk benne, hogy sikerül a legjobb 20-ban végezni, így bekerülni a kűrbe” – nyilatkozta Ilias.