• 2024 04 24

A nap legfontosabb hírei röviden - 2020.01.02.

Kézilabdától az úszásig, kosárlabdán át.

Kézilabdától az úszásig. Az Újév első valódi sportnapján sincs pihenő.

Kézilabda: A Győri Audi ETO KC tovább folytatta a játékorkerete megerősítését már a 2020/21-es játékoskeretéhez. Újabb igazolásuk Lukács Viktória a Ferencvárostól érkezik Győrbe. A 24 éves jobbszélső 2011-ben mutatkozott be a magyar bajnokságban a felnőttek között az FTC-ben. 232 felnőtt bajnoki és kupamérkőzésen, valamint 96 nemzetközi találkozón szerepelt, valamint már a magyar női kézilabda válogatottnak is alapembere, aki hároméves szerződést írt alá új klubjával. 

Bodó Richárd és Lékai Máté játéka továbbra is bizonytalan az egy hét múlva kezdődő olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Bodó váll-, Lékai pedig térdsérülése utáni rehabilitációját végzi. A magyar válogatott szombaton 16 órától Győrben felkészülési mérkőzést játszik Csehországgal. Az Európa-bajnokság malmői csoportjában jövő szombaton Oroszországgal, január 13-án az olimpiai és világbajnok Dániával, végül 15-én Izlanddal találkozik. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

Kosárlabda: Az eddig csak általános igazgatóként tevékenykedő Ivkovics Sztojan nagyobb szerepet vállal a Kaposvár férfi kosárlabdacsapatánál, azaz átveszi a vezetőedzői posztot is. A magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó szakemberről az együttes honlapja azt írta, január elsejétől "leül a kispadra". Az eddig vezetőedzőként tevékenykedő Fekete Ádám is a szakmai stáb tagja marad, ugyanakkor az utánpótlás fejlesztése miatt ott több feladatot kap, átveszi annak teljes irányítását. Ivkovics első meccse pénteken a DEAC ellen lesz Kaposváron. 

Úszás: Hosszú Katinka a harmadik, Gyurta Dániel pedig a huszadik azon a listán, amelyen a swimswam.com szaklap gyűjtötte össze a 2010-es évek legjobb úszóit. A lista második helyére az amerikai Katie Ledecky került, aki öt olimpiai bajnoki aranyat nyert ebben az évtizedben, míg a győztes Michel Phelps 23 ötkarikás elsőségéből kilencet gyűjtött a 2010-es években. (MTI)

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik felkerült az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ötven legnagyobb tehetséget tartalmazó listájára. Az UEFA honlapja kétsoros leírásában kiemelte, hogy a Salzburg magyar válogatott középpályása mindkét lábával jól tud lőni, illetve sokak szerint a Manchester United világbajnok francia klasszisához, Paul Pogbához hasonlítható. Az összegzés végén megemlítette, hogy angol csapatok kiemelt figyelemmel követik pályafutását.
A 19 éves futballista idén márciusban mutatkozott be a nemzeti együttesben, amelyben azóta nyolc meccsen lépett pályára és egy gólt szerzett szabadrúgásból. Szoboszlai meghatározó tagja lett klubcsapatának is, amellyel a Bajnokok Ligája csoportkörében is játszott, egyszer eredményes is volt, majd az osztrák együttes harmadikként végezve, tavasztól az Európa-ligában szerepelhet. (MTI)