• 2024 04 19

Vereség Norvégia ellen az Európa-bajnokságon

Az első vereség a kontinenstornán

A magyar válogatott 36-29-re kikapott Norvégiától az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában pénteken, Malmőben.

A magyar férfi kézilabda-válogatottról kevesen gondolták, hogy nemcsak, hogy továbbjut a csoportjából, hanem mindezt csoportelsőként teszi majd és két pontot visz majd a középdöntőbe. Az eddigi szereplés, de még inkább a mutatott játék alapján pedig már lehet beszélni az olimpiai álmokról. Vagyis arról, hogyan érhető el a pótkvalifikációs helyek egyike. A lényeg, hogy a pótselejtezős hellyel még nem rendelkező csapatok közül csak egy előzheti meg a mieinket a két középdöntős csoportból.

A norvégoknak már van ilyen helyük, azonban láthatóan a skandináv együttes arra készül, hogy megnyerje az Európa-bajnokságot és minden további torna nélkül ott legyen az olimpián. Ezt pedig a magyar-norvég találkozón bizonyították is, még szerencse, hogy őket nem kell megelőzni, hiszen az első félidőben utolérni sem nagyon sikerült. Hat perc kellett ahhoz, hogy megszülessen az első magyar gól a találkozón, de ezzel csak 4-1-re szépítettek a mieink. Ami működött Izland ellen, az ezúttal nem. Tragikus első 10 percet produkált a magyar csapat. Elmaradtak a Mikler bravúrok, jött is a kapuba Székely. A védekezés nehezen állt össze és a támadásokban sem volt elég türelem végig játszani az akciókat. A 20. perc környékén kezdett magához térni annyira a csapat, hogy elkezdjen felzárkózni. Ekkor 7-17-ről, sikerült 10-17-re. De hiába mondta el az időkérés során a másodedző Chema Rodriguez, hogy a csapat játsza végig az akciókat, a félidő hajrájában is sok volt a hiba, így a szünetben 20-12-es norvég előnynél vonulhattak pihenőre a csapatok.

Az egyik kvótás riválisunk Szlovénia legyőzte Izlandot a nap első, így fontos lett volna, a jó eredmény nekünk is, de hiába jött fel a magyar válogatott 14-20-ra, következett Bánhidi piros lapos kiállítása és következtek a norvég gólok, azaz gyorsan visszaállt a két csapat közti nyolc gólos különbség. A magyar együttes ezután elővette a „második félideji” játékát, de csak rövid időre tudott visszajönni a mérkőzésbe. Hiába védett remekül Székely a norvégok nem engedték közelebb a magyarokat. A hajrában aztán Gulyás István igyekezett a lehetőségek szerint mindenkit pihentetni, hiszen a következő találkozó a szlovénok ellen kulcs lesz az első hatba kerüléshez. Nagy Bence és Ligetvári góljai a hajrában azért fontosak voltak, hogy a gólkülönbségünk ne forduljon nagyon mínuszba. Ezt végül nem sikerült elérni, hiszen a norvégok 36-29-re, kilenc góllal győztek, így mínusz egyes gólkülönbséggel és két ponttal folytatja az együttes. Jöhet a vasárnapi rangadó.

 NORVÉGIA-MAGYARORSZÁG 36-29 (20-12)
Malmö, játékvezetők: Ivan, Milos.
NORVÉGIA: Bergerud, Saeveraas (kapusok), Overjordet, Björnsen 2, Christoffersen 1, Gullerud 3, Gulliksen, Joendal 5 (1), Johannessen 6, Nikolaisen, O`sullivan, Överby 4, Reinkind 5, Röd 3, Sagosen 7 (2), Tangen. Edző: Tomac Zeljko.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Balogh 3, Bánhidi 3, Bóka 1, Fekete 1, Győri, Hornyák 2, Ligetvári 5, Máthé 3, Nagy 5, Rosta 3, Sipos, Szita 1, Tóth, Ubornyák 2. Edző: Gulyás István.
Kiállítások: 8, ill. 8.
Hétméteresek: 5/3, ill. 0/0.