• 2024 04 25

Egészen elképesztő győzelem

Középdöntős a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-18-ra legyőzte Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, ezzel a középdöntőbe jutott.

A magyar válogatott álomszerűen kezdte az Izland elleni utolsó csoportmeccsét, hiszen 3-0-ra vezettek Miklerék, utána viszont Izland felérbedt, aminek meg is lett az eredménye. No nem az első félidő első felében, hanem azután. Hiszen az északi válogatott a dán szurkolók fergeteges biztatása mellett több góllal is ellépett. A fehér mezes magyar csapat tartásáról pedig mindent elárul, hogy nem szakadt le, hanem visszajött a mérkőzésbe. Az utolsó másodpercekben dobott góllal pedig mindössze három volt a két csapat között a különbség, azaz 12-9-re Izland vezetett.

Az előny pedig a második félidő elején is sokáig kitartott, azonban a magyar válogatott ezúttal egy olyan arcát mutatta ezen a mérkőzésen, amit eddig nem. Eddig ugyanis a magyar vezetés mindig elolvadt a találkozó végére, és nagyon szoros lett a hajrá. Most viszont az izlandi előny fogyott el, és nemcsak hogy elfogyott, hanem a kék mezesek összeroppantak. Képtelenek voltak megbirkózni a magyar fallal a második félidőben. Izland mindössze 6 gólt dobott a fordulás után. Meg sem tudta közelíteni azt a támadójátékát, amelyet a korábbi meccseken. Hogy Mikler paráddésan védett, az már nem volt újdonság, nem véletlenül lett a meccs embere. De tökéletesen játszotta meg a csapat a beállót a meccs folyamán. Majd amikor ez a játék már nem működött, akkor jött Balogh közelről, vagy Bóka a szélről. Izland ezen a napon nem tudott a második félidőben kibontakozni és a magyar csapat végül fölényes győzelmet aratott. Azaz a csoportból az olimpiai bajnok dánok nem jutottak tovább. A mieink 2 ponttal és plusz hatos gólkülönbséggel kezdik majd a középdöntőt, ahol következik Svédország, Portugália, Szlovénia és először Norvágia. Az olimpiai kvalifikációhoz mindenképpen a legjobb hatban kell végezni, de a négy közé jutás már mindenképpen egy helyet ér a pótkvalifikációs tornákra. 

De előre szaladni nem kell. Először még élvezni kell a sikert. 

csoportkör, 3. (utolsó) forduló, E csoport:
Magyarország-Izland 24-18 (9-12)
Malmö, v.: Marin, Garcia (spanyolok)
lövések/gólok: 40/24, illetve 43/18
gólok hétméteresből: 3/1, illetve 4/0
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák 1, Máthé, Sipos, Bánhidi 8, Ligetvári 1, Győri 3, cserék: Szita 4, Bóka 4, Balogh Zs. 2, Rosta, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István