• 2024 04 25

A férfiak is győzelemmel kezdtek az Európa-bajnokságon

14 gólos siker Törökország ellen

A házigazda magyar válogatott kedden a törökök elleni 19-5-ös győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján.

Sokakban felvetődött a kérdés, látva az elmúlt évek világversenyeit, hogy érdemes-e ennyi csapatnak rendezni a vízilabda tornákat. Hiszen a tavalyi világbajnokságon például a dél-koreai női válogatott alig tudott gól dobni a meccseken és az idei kontinenstornán is vannak olyan együttesek, akik még az úszásban sem nyújtanak kiemelkedőt. Mennyire tesznek jót a sportágnak a sok-kevés meccsek? Nem lenne-e célszerűbb egy olyan rendszer kialakítani, amelyben a legjobbak egy felsőházat alakítanának, a gyengébbek pedig az alsóházban küzdenének, amiből a rájátszásban fel lehetne jutni? A vízilabda sportági reformja apró lépésekben halad azonban, így ez a kérdés még nincs terítéken. Így az első napon, amikor a férfi válogatottak is vízbe ugrottak, a magyar csapatra is egy bemelegítő mérkőzés várt.

A magyar-török találkozó első negyedében aztán a fehér sapkás török vízilabda-válogatott tudtára adta mindenkinek, hogy nemcsak tanulni jött a sportágat Budapestre. Hiszen hiába vezettek a mieink 1-0-re, a törökök nemcsak, hogy fordítottak, de két góllal vezettek is. Innen jött a egy három gólos magyar roham, azonban az első negyedet így sem sikerült megnyerni, az 4-4-re végződött. Aztán a folyatásban már semmi komolyabb gond nem volt a találkozón. A második negyedet 4-0-ra nyerték Vargáék, a fordulás után pedig csak nőtt a különbség. 3-1-re hozta a magyar csapat a harmadik felvonást, a két csapat közti tudáskülönbség pedig az utolsó negyedben jött ki. Azt 8-0-ra nyerte a magyar együttes, amely végül 19-5-re a mérkőzést is megnyerte. A kezdésnek a biztos győzelemmel tehát nem volt gond. Az igazi fokmérő viszont a következő spanyolok elleni találkozó lesz, amelyet a csoportelsőséghez mindenképpen meg kell nyerni csütörtökön.

Európa-bajnokság (Duna Aréna):
férfiak, csoportkör, 1. forduló:
C csoport:
Magyarország-Törökország 19-5 (4-4, 4-0, 3-1, 8-0)
Duna Aréna, v.: Santos (portugál), Rakovic (szerb)
gólszerzők: Manhercz 4, Erdélyi, 3, Zalánki, Angyal, Vámos, Hosnyánszky 2-2, Jansik, Varga, Pohl, Mezei 1-1, illetve Özbek, Yenigun 2-2, Yutmaz 1

Magyarország: Nagy - Varga, Erdélyi, Pohl, Vámos, Hosnyánszky, Mezei - cserék: Hárai, Angyal, Manhercz, Zalánki, Jansik, Vogel (kapus)