• 2024 03 29

Parádés játék után döntetlen az olimpiai bajnok ellen

A magyar válogatott majdnem legyőzte Dániát

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-24-es döntetlent játszott hétfőn az olimpiai és világbajnok dán csapattal az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Malmőben.

Borzasztóan nehéz értékelni a magyar-dán Európa-bajnoki találkozót. Nézhetjük úgy, hogy a magyar válogatott az olimpiai és világbajnok ellen bravúros döntetlent játszott, és két meccs után tovább élnek a továbbjutási esélyei, méghozzá úgy, hogy a csapat még veretlen az idei kontinenstornán. Úgy, hogy a dánok egy perccel a vége előtt a győzelemért támadhattak, de Mikler sokadik bravúros védése után maradt az iksz.

De abban is biztosak lehetünk, hogy a csapat tagjai az eufória után bosszankodni is fognak majd, hiszen egyetlen apró gólocskán múlott, hogy két meccs után már ne biztos továbbjutóként jöjjön az Izland elleni utolsó találkozó. Amely után tovább mehetünk majd akár csoportelsőként is, vagy akár haza is utazhat majd a csapat. 

A magyar válogatott ugyanis régen nem látott parádés játékkal rukkolt ki. Ami egyrészt Gulyás István érdeme, aki remek taktikát dolgozott ki, másrészt a csapaté, amely az első meccs győzelme után szárnyakat kapott. A dán szurkolók pedig fogták a fejüket, amikor a mieink már négy góllal is vezettek az első félidőben. Hiába került mindig közel a dán együttes a magyar csapathoz, csak üldöző volt végig a találkozón. Mikler ismét parádés bravúrokat mutatott be, a védelem állta a rohamokat, és nem remegtek meg a kezek támadásban. Hiába közeledtek a dánok csak a meccs végén voltak képesek felzárkózni. A második félidő közepén 18-18-nál egyenlítettek, de utána ismét csak szaladtak az eredmény után. Igaz pontosan azért olimpiai bajnokok, hogy a hajrá majdnem az övék legyen. De akkor hiába volt kezükben a sansz, nem tudtak élni vele. A vége pedig döntetlen lett. 

A találkozó után a szövetségi kapitány az MTI-nek következőképpen nyilatkozott: "Kicsit bosszús vagyok, mert lehet, hogy ebben benne volt egy győzelem is, de nem lehetünk elégedetlenek, hiszen összességében jó eredményt értünk el. Néhány fiatal ismét bizonyította, hogy helye van a jövő magyar csapatában. Látszott a dánokon, hogy egy kicsit remegtek, nyomás alatt voltak. Nagyon érdekes volt látni a megdöbbenést az arcukon, hiszen nekik mindenképpen pontot kellett szerezniük, hogy életben maradjanak a reményeik" - hangsúlyozta a kapitány.
    A három ponttal rendelkező magyar válogatott szerdán 18.15-től az Oroszországot simán legyőző Izland ellen játssza utolsó mérkőzését a malmői E csoportban. A csoport másik meccsén dán-orosz találkozót rendeznek. Feltételezve azt, hogy ott győznek a dánok, így két lehetőség maradt. Ha győz vagy döntetlent játszik a magyar válogatott Izlanddal, akkor továbbjut. Ha győz, akkor első, döntetlen esetén a második helyen. Vereség esetén viszont azonos pontja lesz a dánokkal és akkor a gólkülönbség dönthet, ami vélhetően nem nekünk lenne kedvező. De maradjon inkább az első két verzió, mert az mindenképpen középdöntőt jelentene. Ezzel a játékkal pedig ott is lehetnek reményeink.  

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló, E csoport:
Magyarország-Dánia 24-24 (13-11)
Malmö, v.: Sondors, Licis (lettek)
lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 2 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Sipos, Bánhidi, Bóka 2, Ligetvári, Győri 1, cserék: Máthé 2, Balogh Zs. 7, Nagy B. 4, Rosta, Szita 5, Tóth Á., Bartók, szövetségi kapitány: Gulyás István