• 2024 07 23

Jégkorongos sikerek, curlinges vereség Lausanne-ban

A III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok második napján

A lausanne-i III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok második versenynapján a 3x3-as jégkorong, a curling, az alpesi sí és a műkorcsolya volt terítéken hazai sportolóink számára.

Zsúfolt napjuk volt jégkorongozóinknak. A fiúknál továbbra is remekelnek a magyar érdekeltséggel rendelkező csapatok. A délelőtti programban Szalay Boldizsár és a szürkék 11-8-ra nyertek a sárgák ellen, Weidemann Márk és a narancssárgák pedig hatalmas fölénnyel 12-1-re győztek a kékekkel szemben. A zöld-barna párharc az előbbiek sikerével zárult: Hegedüs Levente csapata 8-6-ra diadalmaskodott az Ivády Milánnal felálló barnák felett. 

Délután a 3. fordulóban Hegedüs Levente védése után büntetőpárbajt nyert csapata (zöld-piros: 9-8), Weidemannék veretlenségi sorozata viszont megszakadt (sárga-narancs: 9-4). Ekkorra is jutott egy magyar belharc: Ivády vezérletével a barnák 16-6-ra nyertek Szalay és a szürkék ellen. A csoportot a veretlen zöldek vezetik, de a narancssárgák, a szürkék és a barnák is továbbjutó helyen állnak.

A lányoknál Márton Luca fekete csapata ismét szoros mérkőzésen van túl: ezúttal 5-4-re múlták felül a pirosakat. A többi számunkra releváns csapat közül a szürkék (Gengeliczky Dorottya) 11-5-ös vereséget szenvedtek, a zöldek (Szabó Fruzsina) 4-6-ra kaptak ki a barnáktól, Metzler Regina és kékmezes társai pedig Véghelyi Dóra és a narancsok ellen győztek 7-4-re.

Az este folyamán Metzler és a kékek Mártonnal és a feketékkel találkoztak, az ütközet előbbiek 8-4-es sikerével zárult. A narancsok (Véghelyi) a sárgákkal szemben maradtak alul (3-8), a zöldek (Szabó) a pirosakkal, a szürkék (Gengeliczky) pedig a barnákkal szemben arattak győzelmet (9-7 arányban mindkét meccsen). A csoportot a még egyaránt veretlen kék-sárga páros vezeti.

Alpesi síben a szuperóriás-műlesiklás után a kombináció második számával, a szlalommal folytatták szereplésüket versenyzőink– előbbivel ellentétben itt nem hirdettek külön győztest, csak az összetett legjobbját díjazták. A lányoknál Tóth Zita egy helyet visszacsúszott ugyan, de így is az előkelő 17. helyen zárt. Érdekesség, hogy a kombináció első helyezettje az az osztrák Amanda Salzgeber lett, akinek édesanyja, Anita Wachter 1988-ban Calgaryban, ugyanebben a számban olimpiai aranyat, 1992-ben Albertville-ben pedig kombinációs és óriás-műlesikló ezüstöt nyert. A második helyen záró Szöllős Noa már a második érmét szerezte a játékokon – a magyar származású lány izraeli színekben versenyez Lausanne-ban. A fiúk mezőnyében Trunk Tamás nem ért célba szlalomban, a győzelmet holtversenyben a francia Auguste Aulnette és a norvég Mikkel Remsoey szerezte meg, akik századra azonos idővel zártak. Holnap az óriás-műlesiklás következik.

Curling vegyescsapatok versenyében a dánok elleni győzelem után nem tudták megismételni kiváló eredményüket a mieink: bár a 4. end végén még 2-2-re álltak a felek, a mieink végül simának mondható, 8-2-es vereséget szenvedtek a házigazda Svájctól. Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén ezzel a 3. helyen áll csoportjában – azonos pontszámmal azzal a kínai négyessel, akikkel legközelebb találkoznak. 

Műkorcsolyázónk, Schermann Regina rövid programját mutathatta be délután Lausanne-ban. A magyar lány ötödikként lépett jégre, és 50.62 pontos teljesítményével az első nap után a 11. helyen áll. A mai versenynap után a dél-koreai Young Youáll az élen. Regina január 13-án kűrben bizonyíthat ismét.