• 2024 04 26

Gólzáporos győzelem a nyitányon

A női válogatott a horvátok elleni győzelemmel kezdett az Eb-n

A magyar női vízilabda-válogatott 25-6-os sikerrel kezdte a budapesti vízilabda Európa-bajnokságot.

Olimpiai kvalifikációs. A magyar nyelvbe az utóbbi évtizedben beszivárgott ez a kifejezés. Van olimpiai kvalifikációs világbajnokság, olimpiai kvalifikációs selejtező-torna és van olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság is. A vasárnap Budapesten kezdődött vízilabda kontinenstorna ez utóbbi.  A hazai rendezésű Eb-n egy kvóta talál gazdára, azaz egy csapat váltja meg a jegyét a tokiói ötkarikás játékokra. A többieknek pedig marad az utolsó kvalifikációs lehetőség. A hölgyeknek március közepén Olaszországban, az uraknak március végén Rotterdamban a maradék helyekért.

De alapesetben mind két magyar vízilabda-válogatott esélyes arra, hogy megszerezze már most a repülőjegyet az olimpiára. A férfiak vannak papíron könnyebb helyzetben, hiszen a mostani indulók közül za olimpiai bajnok szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok indulása már biztos, így adott esetben a legjobb négy közé jutás is elég lehet egy kvótához, abban az esetben, hogyha csak ezek a csapatok előzik meg Varga Déneséket. A nőknél csak a döntő jelenthet kijutást, és egy ezüst is csak akkor, hogyha a finálé másik résztvevője a már szinték kvótás, egyébként vb ezüstérmes Spanyoloroszág lesz.

A mieink hagyományosan jól szerepelnek hazai vizeken, hiszen általában érmet szoktak szeretni, de egyelőre azért még ne szaladjunk ennyire előre. Hiszen a neheze a jövő hét közepén kezdődik az Európa-bajnokságnak, amikor szerdán a női válogatott az oroszok, csütörtökön a férfiak a spanyolok ellen játszanak majd. Persze addig hozni kell a kötelezőt.

A budapesti vízilabda Európa-bajnokság első magyar gólját Keszthelyi Rita dobta, aki a horvátok elleni találkozó már az első akcióból megszerezte a vezetést a fehér sapkás hazai csapatnak. A találkozó ezután abban a mederben folyt, amelyikben kellett, hiszen a hatos csoport három erős válogatottja közül az oroszok a szlovákokat 31-2-re, a görögök a szerbeket 26-7-re verték meg a nyitónapon. Bíró Attila csapata pedig szintén egy nagyarányú győzelemmel kívánta kezdeni a kontinenstornát, ami végül sikerült is. Az első negyedet 5-1-re, a másodikat 7-2-re nyerte a magyar együttes, amely más a szünetben 9 góllal vezetett.

A fordulás után pedig még mélyebb lett a szakadék a két csapat között. A magyar válogatottban Keszthelyi 5, Parkes 4, Szilágyi és Gurisatti 3-3 gólig jutott. A végeredmény pedig 25-6 a mieink javára. A 19 gólos győzelem után pedig hétfőn következhetnek a szlovákok.

 Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 1. forduló:
    A csoport:
Magyarország-Horvátország 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)

Duna Aréna, v.: Turkan (török), Mauss (német)
gólszerzők: Keszthelyi 5, Parkes 4, Szilágyi, Gurisatti 3-3, Garda, Máté, Vályi 2-2, Illés, Gyöngyössy, Rybanska, Leimeter 1-1, illetve Miljkovic D., Butic 2-2, Skelin, I. Butic 1-1

 Magyarország: Gangl - Máté, Vályi, Garda, Keszthelyi, Parkes, Gurisatti - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Kasó (kapus)