• 2024 03 28

A nap legfontosabb sporthírei - 01.12.

Babos főtáblás, Szilágyi hatodik

Tenisztornák az ötödik kontinensen, vívó világkupák a negyediken.

Vízilabda: A házigazda magyar válogatott vasárnap a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima (25-6) győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon.

Kézilabda: A címvédő Siófok KC 31-23-ra győzött a román Magura Cisnadie otthonában vasárnap a női kézilabda EHF Kupa csoportkörének második fordulójában.

Vívás: A hatodik helyen végzett Szilágyi Áron a férfi kardozók montreáli Grand Prix-viadalán. A kiemelt, másfélszeres szorzójú kanadai versenyen a kétszeres olimpiai bajnok a főtáblán a kínai Jang Lut 15-12-re, Decsi Tamást 15-10-re, a francia Maxence Lambert-t 15-14-re verte, majd a negyeddöntőben 15-10-re kikapott az olasz Luigi Samelétől. A legjobb 64 közé mind az öt magyar induló bejutott. Gémesi Csanád nyolcaddöntős volt, Galgóczy Tamás - Decsihez hasonlóan - a 32 között fejezte be szereplését, Iliász Nikolász pedig a főtábla első fordulójában kikapott. (Szilágyi negyeddöntő asszója a videón 27:10-től)

A hetedik helyen végzett a magyar csapat a női tőrözők lengyelországi világkupaversenyén, Katowicében. A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra összeállítású válogatott a nyolcaddöntőben 41-31-re nyert Dél-Korea ellen, majd a legjobb nyolc között 45-36-ra kikapott az olaszoktól. Ezután a japánoktól 45-39-es vereséget szenvedett, a lengyelek ellen pedig 40-33-ra győzött.

A férfi párbajtőrözők németországi hosszú hétvégéjének zárónapján a Budapest Honvéd - Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter összeállításban - az ötödik helyen végzett a Bajnokcsapatok Európa-kupájában.

Tenisz: Babos Tímea ugyan kikapott a selejtező utolsó fordulójában az Adalaide-ben zajló WTA-tornán, a svájci Viktorija Golubictól  6:4, 6:7, 6:4-re, de szerencsés vesztesként így is feljutott a főtáblára, ahol hétfőn  Dajana Jasztremszka ellen játszik majd.

Babos Tímea bejelentette azt is, hogy az Adelaide-ben és az Australian Openen ütött ászainként 100 dollárral támogatja az ausztráliai tűzvész áldozatait. Michael Joyce edző és Maciej Ryszczuk fiziós segítője pedig 25-25 dollárt adományoz Timi védhetetlen ritörnjei után. Ezen a héten 16 ásznál tart a magyar játékos. 

Autó-motorsport: A versenytáv felének teljesítése után a kamionosok között második, az autós-kamionos összetett értékelésben pedig negyedik helyen áll a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a klasszikus Dakar-rali útvonalán zajló Africa Eco Race elnevezésű tereprali-viadalon.

Kerékpár: A férfiaknál Vas Balázs, a nőknél Vas Kata Blanka védte meg címét a téli terepkerékpár (cyclocross) országos bajnokságon.