• 2024 04 20

Győzelem Oroszország ellen az Eb-nyitányon

Egy nagy lépés előre

A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-25-re legyőzte Oroszország együttesét az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

Nem a legerősebb csoportellenfél ellen kezdett a magyar férfi kézilabda válogatott az Európa-bajnokságon, azonban ez csak első látásra lehetett örömteli, mert ahhoz, hogy Gulyás István csapat továbbjusson a csoportjából Oroszországot és Izlandot mindenképpen le kell győznie. Így az egyik legfontosabb meccsét játszotta a csapat. Amelynek ez a győzelem több szempontból is fontos volt. Egyrészt a magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó nyolc meccsét elvesztette a kontinenstornán, és az oroszok ellen is lassan emberemlékezet óta csak a szoros vereségek juthatta mindenki eszébe.

A találkozó elején aztán minden úgy alakult, ahogy a magyar elvárások szerint lennie kellett. Hiszen két góllal vezetettek Miklerék, azonban ez az előny előbb elolvadt, majd már a kék mezes oroszok fórja volt ekkora. A magyar csapat az első félidő hajrájában a legjobbkor ébredt, így ha minimális, egy gólos előnnyel, de előnnyel vonulhatott pihenőre a gárda.

A fordulás után a semleges malmői közönség egy változatos és végletekig kiélezett meccset láthatott, de volt elég olyan pillanat, amitől megkímélhette volna magát a magyar csapat. A 36. percben ugyanis már hárommal vezettek Bóka gólja után a piros mezesek, és Balogh Zsolt büntetője után négy volt a két csapat közti különbség. Ami egyszer csak elolvadt, hogy aztán a hajrára újra négy gólosra duzzadjon a magyar vezetés, majd aztán megint elolvadjon. A mieink hatalmasat küzdöttek, de egyrészt az oroszok mindig visszakapaszkodtak, másrészt a csapat játékában előkerülő hullámvölgyekért nagy árat kellett fizetni. A vezetés megtartásához nagyban hozzájárul Mikler Roland, aki két büntetőt is kivédett, majd a hajrában az ő pillanata következett ismét. 26-25-ös vezetésnél támadtak az oroszok a döntetlenért, és amikor a bírók felemelték passzívra a kezüket, kikérték az idejüket. Az időkérés után lehozták a kapusukat és hét a hat ellen támadtak, de hiába kerültek tökéletes helyzetbe a szélről, Mikler védett, róla pedig a kapufára pattant a labda, onnan pedig kifelé. A magyar csapat tehát 26-25-re nyerte az Oroszország elleni mérkőzést és lépett egyet előre.

A találkozó után Gulyás István az MTI-nek a következőképpen értékelte a találkozót:   "Azt kaptuk, amit vártunk. Amire készültünk taktikailag, azt hellyel-közzel meg tudtuk oldani. A mérkőzés előtt az öltözőben mindenkinek megfogalmaztunk célokat, és ennek mindenki megfelelt. A mérkőzés előtt arról beszéltünk a szakmai stáb tagjaival, hogy amennyiben olyan teljesítményt tudunk nyújtani, mint a csehek ellen - mert az nekünk szimpatikus volt, abban volt tűz, volt akarat, volt lehetőség -, akkor pariban lehetünk az oroszokkal. Nem akarom cáfolni saját magamat, építkezünk. Ezzel a győzelemmel semmi nem történt, ez egy állomás számunkra. Persze, sokkal boldogabb a lelkünk, ráadásul az egygólos győzelmek a legszebbek. Ha kicsit jobban vigyázunk a labdára támadásban, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, de nem vagyok elégedetlen. Ez egy nagyon szép nap számunkra, mert talán senki nem gondolta volna, hogy mi nyerünk"

A csoport azonban szombat estére a kezdetinél is bonyolultabbá vált, hiszen a világ és olimpiai bajnok dánok 31-30-ra kikaptak Izlandtól. Kedden pedig rajtunk próbálhatják meg kiköszörülni a csorbát, miközben az oroszoknak is létfontosságú lesz az Izland elleni mérkőzés. A csoport első két helyezettje jut egyébként tovább a középdöntőbe, ahová magával viszi az egymás elleni eredményeket is.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Magyarország-Oroszország 26-25 (14-13)
Malmö, v.: Jurinovic, Mrvica (horvát)
lövések/gólok: 41/26, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 0 perc

Magyarország: Mikler - Győri 3, Szita 4, Bánhidi 4, Sipos 1, Máthé, Hornyák 1, cserék: Bóka 3, Balogh Zs. 7, Ligetvári 2, Nagy B. 1, Fekete, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István